Почасови електронни билети срещу левче ще има в градския транспорт, след като в Русе се въведе системата за електронно таксуване на пътниците. Това става ясно от предложената наредба за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на община Русе, която ще се обсъжда и гласува на идната сесия. Предвижда се наредбата да влезе в сила от 1 ноември 2015 година.  
Хартиеният билет за еднократно пътуване, издаден от водача на превозното средство, остава 1 лев, като се въвежда и електронен билет на същата цена. Той ще важи един час, а през това време гражданите ще могат да ползват и друго превозно средство. Електронният билет всъщност ще представлява безконтактна електронна карта. Тя ще се регистрира на монтирано в автобуса устройство, което ще приспада цената за едно пътуване. Картите ще могат да се зареждат многократно, като за целта на 10 възлови спирки ще бъдат инсталирани специални устройства. 15 ще има и в големи търговски обекти и институции, а 60 - при търговците на дребно. За сравнение в момента действат само 5 пункта за продажба на абонаментни карти.
Хартиени билети ще се продават от водачите или други упълномощени лица само при спряло превозно средство и срещу точно приготвена сума. Той ще е валиден само за едно еднопосочно пътуване в същото превозно средство и пътникът трябва го отчете на монтирания скенер за баркод.
Кондукторите ще бъдат заменени с контрольори, които ще следят за редовността на пътниците в обществения транспорт. Глобата за пътник без билет ще бъде 10 лева. 
От старата наредба са запазени единствено нормите, определящи категориите лица, които ползват преференции при пътуванията в градския транспорт, и размерът на компенсациите. Това е така, защото с прилагането на тези норми досега е доказана нуждата от тяхното съществуване, както и социалната роля, която имат, се казва в мотивите на предложението.