Русенски каналджия опитал да прекара осем сирийци в Румъния, но вместо да си харчи на воля спечелените от таксата пари, ще се наложи да плаща на адвокат.
Бусът с 32-годишен трафикант зад волана спрял за проверка на Дунав мост в 6.10 часа в понеделник. По документи мъжът изнасял авточасти в сандъци за Европа. Необичайният експорт накарал граничарите да проверят щателно товара и така в осем от сандъците били открити бягащи на Запад сирийци.
По първоначални данни водачът направил в Русе уговорка с чужденците да ги изведе през Дунав мост срещу 1000 евро на човек. И шофьорът, и клиентите са в ареста и предстои изправянето й пред съда.
В 8.10 часа във вторник в Гюргево в тайник под кабината на турски камион са заловени други двама сирийци. Те били легнали в ламаринената кутия за инструменти, но тъй като тя била необичайно голяма, граничните служители я отворили. Вечерта в 22 часа на Дунав мост пристигнало русенско такси с пътник за Румъния. Граничарят тръгнал към пътника за проверка, но той изненадващо изскочил от колата и побягнал към бул.“България“. Граничният джип го последвал и в района на бензиностанцията беглецът бил заловен. Оказало се, че той също е сириец.
В камион с румънска регистрация, който превозвал текстил от Турция, пък са открити двама афганистанци, единият от които е непълнолетен. Те били качени в каросерията от турски каналджии след срязване на брезента. Непълнолентият пожелал сатут на бежанец и е откаран в Любимец, спътникът му е задържан в ареста.