Двучасов пълен хаос настана вчера около 7.30 часа сутринта по бул.“България“. Чакащите да минат границата тирове образуваха две „тапи“ на платното и работещите във фирмите около Дунав мост хора масово навлизаха с автомобилите си в насрещното движение, за да се доберат до работните си места. Въпреки усилията им в повечето предприятия вчера имаше закъснели с по 40-50 минути и дори час работници и служители.
Едната „тапа“ бе на бензиностанция „Еко“, другата -  на серпентината „България“-“Христо Ботев“. И на двете места имаше много закъсали тирове, чиито двигатели не можеха да запалят след нощната почивка заради замръзналата некачествена нафта.         
Камионите, които тръгнаха към Дунав мост пък буксуваха и на двете места по идентичен начин имаше завъртени каросерии, които напълно преграждаха пътя.
Тези проблеми на бул.“България“ са всекидневие от падането на снега, затова съм разпоредила 12 линия да се движи само до КАТ. Не мога да направя нищо повече, защото камионите постоянно спират движението и блокират автобусите ни. Така колите в града не стигат и разписанията се объркват още повече, от което са недоволни много други пътници. Затова наредих на шофьорите да не ходят до Захарна фаблика, докато проблемът с камионите не се реши, коментира вчера пред „Утро“ управителят на превозваческата фирма „Шанс 99“ Виолета Илиева.
Това съкращаване на маршрута на 12 линия допълнително утежнява положението на работещите по бул.“Тутракан“, които разчитат на градския транспорт.
Опашката по бул.“България“ не е случайна - камионите са задържани там, за да се освободи пътят за Мартен и техниката на фирма „Берус“ да го почисти от сняг, казаха запознати с проблема. Така на булеварда вече изчакват над 300 камиона. Други 100 са наредени по пътя от Мартен към Дунав мост.
Шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров обаче отрече задръстването да е било резултат от почистването на трасето към Мартен. Маневрите на тежките камиони и технологичното време за обработка на граничния пункт били в основата на проблема. Принос имали и тировете, които нарочно не мърдали, тъй като трябвало да изчакат задължителната почивка и блокирали движението. Спасимир Димитров обясни, че Пътна и Гранична полиция са се намесили, за да регулират движението.  
Проблем за огромните опашки преди Дунав мост, които се вият вече пети ден, се създава и от изискването митничарите да вкарват в модул за анализ на риска номерата и данните на камионите и техните водачи. Това изисква много време и затова тировете се обработват бавно.