Преди дни в Балчик за първи път бе връчена новоучредената награда на Асоциацията по ресторантьорство и хотелиерство в България „Учител на годината“. Това стана на специална церемония в един от красивите черноморски комплекси, когато се проведе и националното съвещание на училищата-членове на асоциацията. 
А първото място в конкурса за Учител на годината по туризъм бе отредено безапелационно на русенската преподавателка по готварство в Професионалната гимназия по туризъм Дафинка Кънчева.
Беше много вълнуващо - и всички ние сме горди, че нашата учителка спечели първото отличие, с което се оценява професионализмът на преподавателите в нашия бранш, каза директорката на гимназията Ренета Вълева. Макар че още докато подготвяли своето предложение, в което изброявали достойнствата на Кънчева и многобройните призове, които са спечелили нейни възпитаници на професионални състезания и конкурси, все пак колегите й от гимназията не били напълно сигурни, че тъкмо Дафинка Кънчева ще пребори конкуренцията с номинации от всичките 48 сродни училища в страната. Затова когато Христо Христозов, член на борда на директорите на Light house Golf and Spa Resort, обявил името на Дафинка Кънчева като Учител на годината в направленията „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“, възторгът и гордостта на русенци достигнали връхна точка. 
 Тя не просто заслужава тази награда - тя просто си я е извоювала с години наред старание и всеотдайност, с перфекционизъм и последователност, с
дарбата да открива таланта у своите ученици
казва директорката Ренета Вълева. А самата Дафинка Кънчева обяснява досто по-скромно: „Няколко десетилетия от живота ми са свързани с нашето училище. Обичам работата си и с огромна радост предавам всичко, което знам и мога, на учениците и всяко тяхно постижение е и мое постижение“. 
След кратък размисъл Дафинка Кънчева уточнява: „Всъщност, от всичките мои 58 години 52 са минали в училище - петгодишна тръгнах на детска градина, след това на шест вече бях ученичка. От 1971 година бях ученичка в тогавашния Техникум за обществено хранене. Тогава той заемаше първия етаж в Руската гимназия, а готварницата ни беше в приземния етаж. След това, когато бях в четвърти курс, ни преместиха в Техникума по електротехника. След това вече построиха новата сграда. Но аз след като завърших ТОХ-а, се записах в софийския Институт за учители специалисти и след като се дипломирах и там, през 1978 година се върнах вече като преподавател в техникума“. 
Над 4000 са нейните ученици, на които Дафинка Кънчева е предала не просто уменията, но любовта към сътворяването на кулинарни класики и изкушения. Други близо 2500 е обучила в професионалните курсове, които е водила. Горда е, че признатият в момента за 
най-добър млад сладкар в България Александър Иванчев също е неин възпитаник
Съпоставяйки учениците преди едно-две десетилетия и сегашните, преподавателката признава, че днешните момичета и момчета са по-отворени, по-информирани, с повече идеи, които искат да пробват да осъществят в час. Освен това днешните млади хора са сякаш по-наясно със себе си, когато правят избора да постъпят точно в това училище, казва Кънчева. И припомня, че някога ТОХ-ът далеч не беше сред престижните русенски средни училища, докато сега особено в паралелките по готварство и кетъринг влизат достатъчно мотивирани момичета и момчета, които искат да станат добри професионалисти. 
Другата сериозна разлика е, че информацията и „запаметяването“ на това, което правим, сега е част от работата ни, обяснява преподавателката. „Нашият труд е толкова нетраен - докато приготвим нещо вкусно и го оформим красиво, и ето че то вече е изядено и от него не е останала и следа. Затова снимките, клипчетата, които с удоволствие правят учениците, са важен елемент, който запазва и визията, и духа на вдъхновението.
Някога единственото, което можехме да направим, е да снимаме с фотоапарат
при това да правим черно-бели снимки. И дори и това не правехме винаги. Толкова съжалявам, че много от това, което съм правила, особено сладкарските изделия, не съм снимала - и сега мога само да разказвам за тях по памет“, казва Дафинка Кънчева. 
Тя се радва и на друга възможност - че сега снабдяването с разнообразни продукти също не е проблем. Това позволява на учениците да правят всичко, което е необходимо, за да могат те да се научат, а и след това да станат уверени и да гонят майсторски върхове. Самата преподавателка е привърженичка на класическата българска кухня, според нея националната кулинарна традиция е богата, извънредно вкусна и се харесва на хора от различни континенти и с различни нагласи, но заедно с това не е лесна за изпълнение. Технологията е по-сложна, по-бавно се приготвят ястията, както казват нашите баби - 
гозбата трябва да къкри
посочва Кънчева. 
Тя държи нейните ученици да усвоят до съвършенство основите на готвенето - варене, на пара, задушено, печено, супи, кога и по колко се добавят подправките, как се правят сосовете и кой за какво е подходящ. Тази основна азбука трябва да се владее перфектно, едва след това те могат да си позволят да експериментират или да пристъпят към гурме менютата, които ги привличат, казва учителката. Тя самата когато е била ученичка в техникума, е учила френска кулинария. Правехме език, мозък или шунка в желе - днес учениците се притесняват да работят с желе, усмихва се преподавателката. Но пък с подправките работят смело - и това е добре, нашите традиционни български подправки не само придават аромат, но и са полезни и здравословни, обяснява учителката по готварство. И с удоволствие изрежда дъхавите треви - копър, магданоз, джоджен, мащерка, тарос, джинджифил и още много други, които придават неповторимия вкус и мирис на ястията. И когато на състезания нейните ученици се изправят пред станалата популярна напоследък 
„черна кутия“ с продукти, за които да измислят рецепта
тя не се притеснява - защото знае, че многократно в часовете са отработвали варианти с гимназистите, които тя подготвя за конкурсите. Напоследък много ни помагат и шеф Петър Анастасов, и шеф Ивайло Димитров от Клуба на професионалните готвачи в Русе, казва Кънчева, чиито ученици неизменно печелят призови места. А тази година с ученици от различни класове тя е работила в три клуба: „Уверени в кухнята“, „Черешката на тортата“ и „Гурме култура“.     
За нея не са останали тайни в занаята. Още повече, че повече от десет години е работила като главен готвач, като сладкарка, много сезони има и като майстор готвач по морските курорти. Затова не й се опират нито морските деликатеси, нито рибите, нито тортите и браунитата. Въпреки това тя и у дома предпочита да приготвя ястия от българската национална кулинарна традиция. Макар че когато предстоят семейни празници, на които се събират всички - в това число и дъщерите  Ваня и Десислава, заедно с внучетата Кристина и Данаил, Дафинка само иска предварително да кажат какво искат да им приготви. Ето, наскоро за Петровден измайсторила чудо-ястие от сом, а за десерт направила тирамису и брауни. Всичко, което прави, неизменно жъне овации в семейството. Но за Дафинка Кънчева най-приятният „комплимент“ идва от внучката й Кристина, която е петокласничка и се увлича по гурме кухнята. Наскоро Кристи съобщила на баба си, че възнамерява да участва в състезанието „Малък Мастер Шеф“, като вече е измислила и какво ще приготви: еленско с оцет и сос от боровинки! Казват, че гените предавали дарби и таланти през поколение...