Българска агенция по безопасност на храните провежда първата за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Кампанията ще протече в рамките на следващите две седмици, в зависимост от атмосферните условия. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха. Ваксинацията се извършва на територията на 17 области, между които и Русенска, на териториите извън населените места и водоемите.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/3/2 см и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Животните се ваксинират против бяс чрез изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат примамките с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за здравето. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на дивите животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните.