Моето кандидатиране за кмет не е самоцел, детска мечта или желание, а огромна тежест и отговорност. Неслучайно хората са измислили мандатите - 6 години са почти два мандата и човек се износва морално и физически. Необходимо е да се направи една почивка, като аз си дадох четиригодишна политическа ваканция, която ми даде възможност да направя трезва оценка кое как може да се направи. Това каза кандидатът за кмет на Русе и общински председател на БСП Божидар Йотов на пресконференция. В нея участваха депутатът Добрин Данев, общински съветници от партията и кандидати от новата листа, чийто водач отново е бившият кмет.
По време на политическата си ваканция Йотов бил записал в тефтерчето си 4 важни неща, които трябва да промени в Русе, но не пожела да ги коментира преди предизборната кампания. 
Той подчерта, че БСП излиза на изборите с основна цел да покаже на русенци една наистина нова листа, една нова визия на партията с подмладен и качествен състав, за да гарантира, че ще участва в управлението в полза изцяло на Русе и русенци. 
Формулата на листата беше един от най-дълго дискутираните въпроси, като надделя това, че лявото пространство трябва да се върне към своето историческо минало, и именно БСП да се върне към автентичното ляво, на което тя е основен носител, посочи Йотов. 
Екатерина Заякова допълни, че в челото на листата са подредени млади общински съветници, като това е една заслужена оценка за тяхната работа. Тя коментира, че подмладяването в партията може да бъде още по-голямо, тъй като преференциите дават възможност на избирателите да припознаят по-младите кандидати в листата на предстоящите избори.
Реакцията на Йотов на отказа на АБВ да подкрепи кандидатурата му бе, че не би коментирал други партии и че политическото говорене не е махленска седянка. Всяка партия има право да изрази мнение. Ние с коалиционните партньори не сме имали проблеми относно кандидатурата за кмет, по-скоро сме коментирали листите за общински съветници, посочи кандидатът за кмет. Той подчерта, че БСП ще търси широка подкрепа от партиите вляво и допълни, че оставят широко отворена врата за коалиционно партньорство във всичките му форми. С АБВ имаме много допирни точки, като е нормално да имаме и някакви разминавания, които могат да бъдат изгладени, коментира още Йотов. Ние сме отворени и ще работим за консолидиране на лявото пространство, затова протягаме ръка на всички партии в лявото пространство, каза депутатът Добрин Данев. 
Иван Иванов напомни, че кметските избори са състезание между личности, като резултатът определя не толкова коалиционната формула, колкото сравнението между качествата на отделните кандидати. Русе има нужда от промяна и ние имаме своите критични бележки към работата на досегашния кмет. Рязането на ленти и фойерверките, които започнаха, ще продължат до изборите, за да се подскаже на русенци този кмет колко много прави за развитието на нашия град. Всички проекти без изключение - бул. „Тутракан“, Спортната зала, кръговото движение, пробивът „Кауфланд“, на които сега се режат лентите, са започнати от предходния екип на Божидар Йотов, коментира общинският съветник. Заякова пък допълни, че се е забравил фактът, че парите за довършването на Спортната зала бяха осигурени от депутатите от правителството на Орешарски. Трудно мога да възприема, когато някой се мъчи да покаже, че историята започва от сега, добави Йотов.