Кои са здравословните храни, как е по-правилно да се приготвя храната, кои са вредните и кои - полезните навици при подбора на ежедневното меню? На тези и на още много други въпроси търсят отговори ученици от основно училище „Тома Кърджиев“ заедно със свои преподаватели. Това те правят като партньори по международния проект „Европейски хранителен паспорт“,  в който участват заедно със свои връстници от Полша, Латвия, Португалия, Холандия, Турция и Италия.
Това е втори европейски проект, по който работим в нашето училище, посочи координаторът Николай Марчев. Той обясни, че основната идея е насочена най-вече към деца със специални образователни потребности, каквито от години учат в „Т.Кърджиев“. Децата са много въодушевени, те с ентусиазъм се включват в различните дейности по проекта, каза Марчев. Много емоции е предизвикало готварското състезание, в което приготвяли ястия и десерти ученици заедно с техните връстници с физически и ментални проблеми. На огромен интерес се радвал и конкурсът за рисунки на тема „Здравословно хранене“, каза преподавателят по изобразително изкуство художникът Георги Пасев. През есента предстоят открити уроци по темата за полезните храни и добрите навици, а през октомври ученици и преподаватели ще заминат на поредната работна среща по проекта в град Добеле в Латвия.
Постепенно до края на 2017 г., когато проектът ще приключи, децата ще съставят „хранителния паспорт“ на европееца, като в него ще добавят и български ястия и характерни продукти и подправки, каза Николай Марчев. В русенското училище ще бъдат домакини на една от работните срещи малко преди финала, през есента на 2017-а.