„Почерпен млад шофьор отива на съд за смъртта на двама души“, „Съд отказа споразумение за катастрофа на пиян шофьор, „Двама пияни шофьори потеглиха към съда“, „Млад пиян шофьор без книжка предизвика катастрофа с две жертви“, „Жена загина в катастрофа, причинена от пиян шофьор на ТИР“, „4 години затвор за пиян неправоспособен шофьор, убил приятел в катастрофа“... 
Това са само малка част от заглавията на новинарски публикации, които всекидневно разказват за поредния тежък инцидент на пътя. Изреждането може да продължи и да запълни поне няколко вестникарски страници. Но едва ли е нужно, тъй като всеки е чувал за войната по пътищата. Общото и притеснителното в повечето случаи е все по-честото сядане зад волана на пияни или неправоспособни шофьори. Независимо дали причиняват катастрофи, самото им заставане на шофьорското място в неадекватно състояние е стряскащ проблем и тежко престъпление. И именно за да се скъса веригата от ужасяващи инциденти, трябва да се търси първопричината на проблема. А тя безспорно се крие в необмисленото и безразсъдно сядане зад волана на опасни хора, които не знаят какво правят - защото са пияни или   защото нямат никаква професионална подготовка за реакция на пътя. А често пъти двете причини са забъркани в криминален коктейл. Затова трябват спешни мерки, след които младежите да не си и помислят да седнат да карат в разрез със закона. Засега обаче изпълнението на подобна цел е по-скоро мираж, тъй като тези ентусиасти изобщо не осъзнават какви опасности създават на пътя, пък и правосъдието не се старае да ги нарече престъпници и да ги стресне с наказания за рисковото им поведение.
Обществена тайна е, че още в ученическите години момчетата, а и все по-често и девойките, обсъждат каква е тяхната мечтана кола. Тийнейджърите се впечатляват от мощните двигатели, тръпнат от желание да бъдат на шофьорското място и да приковат погледите на околните при изрязване на двигателя на колата. Това ги прави не само популярни и магнити за отсрещния пол, но и истински мъжкари. Затова често младежите, особено от по-малките населени места, пропускат досадната част с изкарването на шофьорска книжка, често смятат, че са по-подготвени дори от инструкторите и директно сядат зад волана. 
Плашат ли се от закона и има ли въобще кой да ги спре
Като символични могат да се определят наказанията, които получават неправоспособните шофьори. Впрочем, не  са много и заловените да карат без книжка. За 2013 година броят на предадените на съд любители на скоростите без документи е бил 44, през 2014 година - с един по-малко. От началото на 2015 година до средата на юни - едва 13. Цифрите, предоставени от Русенската районна прокуратура, са красноречиви - ако броят им нараства с един и същи темп, то до края на годината заловените нарушители ще стигнат не повече от 30. 
Какво предвижда законът за тях? При първоначално засичане от полицията ентусиастите без книжка получават наказание по административен ред, което в повечето случаи не ги трогва. Обикновено заради това няколко месеца по-късно те отново биват засичани в същото нарушение. Този път изправянето пред съд не им се разминава. Но пък им се разминават тежките наказания, които често пъти обществото смята, че заслужават. В повечето случаи нарушителите без книжка биват освобождавани от наказателна отговорност и глобявани с 1000 лева. Присъди, които почти не стигат до обжалвания, тоест напълно удовлетворяват погазилите закона. В Русенско 
красноречив пример за подобен род деяния е феноменът „Ветово“
тъй като голяма част от хванатите неправоспособни водачи са именно от малкото градче. Според местните шофирането без документи там е всекидневие. Често обаче заловените водачи са непълнолетни, което допълнително смекчава и без това леките им наказания. Така те се сдобиват с наказание от рода на обществено порицание чрез залепяне на решението на съда, в което се описва деянието им, пред сградата на общината или пък наказанието им се публикува на интернет страницата. Наказвани са и с предупреждения за настаняване в интернат.
Една от малкото ефективни присъди за каране без книжка - 5 месеца затвор, отнесе през декември ветовчанин, който е спиран и наказван многократно за това нарушение. А дали поведението му ще продължи да е същото и след излизане от затвора или ще напусне килията превъзпитан, предстои да стане ясно.
Един от големите проблеми е, че залавянето на неправоспособни водачи често е въпрос на случайност. Понякога те са познайници на органите на реда и обикновено тяхното хващане, особено в малките населени места, става защото полицаи и нарушители се познават. А ако трябва да бъдат засечени по стандартния ред, то колата, която карат, трябва да бъде задължително спряна след изрично установено нарушение като например каране с висока скорост. Това до голяма степен връзва ръцете на и без това малкото полицейски екипи, които следят за реда по улиците.
Впрочем в някои от случаите дори любителите на скоростите да искат да изкарат шофьорска книжка, не могат. Но не заради некадърно каране и издънка на изпитите, а защото нямат завършено образование. Това пък отваря нова клиентела на прокуратурата, тъй като в последно време не са рядкост делата срещу млади и стари, които си служат с фалшиви дипломи за средно образование пред КАТ. Под претекст, че това са техните сертификати за грамотност, те опитват по нелегален начин да се доберат до легално сядане зад волана. Но често номерът им не минава.
37 са засечените пияни шофьори зад волана от началото на 2015 година
Предадените на съд шофьори, засечени да въртят волана с алкохолен градус, също намаляват. От 112 за 2013 година техният брой плавно се увеличава до 131 за миналата година. За първите близо 6 месеца на 2015 година обаче засечените подпийнали нарушители са 37. Отново брой, който ако се натрупва спрямо тенденцията от първите месеци на годината, едва ли ще надхвърли 80-90. 
„Няма полицаи на пътя, които да контролират движението и да хващат нарушителите. Периодично униформените са пращани в командировки на границата с Турция и няма ресурс, с който да се осигури безопасност на пътя“, коментират от прокуратурата. И си спомнят как преди години е нямало дежурство с поне един-двама пияни водачи, на които им предстои изправяне пред съда.
В случаите на залавяне на пияни водачи обикновено при чисто съдебно досие наказанията започват с пробация и задължително отнемане на книжката поне за няколко месеца, а често и за по 1-2 години. Именно почерпените шофьори са сред най-честите клиенти на пробационната служба. Обикновено наказанията им включват полагане на общественополезен труд. Което ще рече, че 
осъдените пияни шофьори биват изпращани да помагат в строително-ремонтни дейности на обществени сгради
да боядисват огради, да копаят паркове и да почистват. В някои от случаите - при висок промил алкохол, при настъпила катастрофа или други утежняващи ситуацията обстоятелства, присъдите са условни. И няма как да е иначе, тъй като законът предвижда при шофиране в пияно състояние до 1 година лишаване от свобода. А в разрез с установената практика е още при първо прегрешение нарушителят да бъде вкаран в затвора да търпи максималното по закон наказание. Пък и в повечето случаи пияните шофьори съдействат на разследването и искат възможно най-бързо да си получат наказанията. Затова и делата срещу тях обикновено приключват със сключване на споразумения с прокуратурата. Рядко се стига до съдебни процеси, в които оспорват вината си и се борят да се изкарат невинни.
Има и такива, които търсят начини да прикрият осъждането си. Обикновено присъдата остава в тайна за работодателя на нарушителя от страх, че човекът може да остане без работа. 
Не са малко обаче пияните шофьори, които успяват да се скатаят от носене на наказателна отговорност. Повечето от тях вече са се изучили на хитростите и знаят, че могат да откажат даване на проба за алкохол. В тези случаи, 
дори да карат с 5 промила и да са мъртво пияни, ги заплашва фиксирана по закон глоба от 2000 лева
и отнемане на книжката за срок от 2 години. Това наказание обаче не е окончателно и може да се обжалва в съда. А не са редки случаите, когато актовете са написани некомпетентно или най-малкото с пропуски и при оспорването им в съда падат моментално като зрели круши. Така за пореден път се доказва, че нарушители и престъпници имат повече права дори от пострадалите - факт, който открай време спъва съдебните процеси и буди недоумение сред обществеността. 
Негодувание предизвиква и начинът, по който законът гледа на пияните и неправоспособни шофьори. Според уредбата те са далеч от тежките престъпници, независимо какво могат да причинят на пътя. То все ще е по непредпазливост. Минимална част от хващаните зад волана в нетрезво състояние и без книжка са с тежки мерки за неотклонение. Обикновено те са с най-леката - подписка. В началото на юни бе направен опит съдът да задържи нагъл и опасен младеж, който е хващан 3 пъти да кара без книжка, а в част от случаите и на алкохолен градус. Той прекара няколко дни в ареста, но след като обжалва мярката си за неотклонение, съдът на втора инстанция сметна, че неправоспособният с афинитет към скоростите и алкохола няма да е опасен на свобода и го пусна под парична гаранция от 500 лева. Адвокатът му дори изтъкна, че въпреки порочната му страст, младежът се справя добре зад волана и няма причинена нито катастрофа с материални щети, нито с ранени хора. А отстрани погледнато, дори човек може да се зачуди защо изобщо му е шофьорска книжка. В допълнение срещу него има и три висящи дела за телефонни измами, но това е друга бира.
Част от прокурорите признават, че действително е трудно съгласно действащия закон пиян и неправоспособен водач да бъде заключен в ареста, тъй като престъплението не е от най-тежките и за него не се предвиждат години затвор. Нещо повече - през пролетта пиян шофьор без книжка, с редица погазвания на закона зад гърба си, с над 2 промила алкохол в кръвта уби на място пресичаща на пешеходна пътека жена. И вместо задържан под стража в килия, съдът сметна, че мястото му е под домашен арест.