Семинар за редките болести ще се проведе в събота от 13.30 часа в Пленарна зала в Русе, съобщи регионалният координатор Анелия Атанасова. Входът на срещата е свободен и на нея могат да присъстват както пациенти, страдащи от тези заболявания, така и техни близки и граждани.
Лектори на семинара са председателят на Националния алианс на хора с редки болести Владимир Томов, д-р Доротея Тодориева от Университетската болница в Плевен, проф. Капрелян от УМБАЛ „Св.Марина“-Варна, д-р Десислава Ганчева от УМБАЛ „Г.Странски“-Стара Загора, и д-р Мариана Симеонова-директор на Изпълнителна агенция по трансплантация към Министерството на здравеопазването. Те ще акцентират на съвременните танденции в лечението на хемофилия, болест на Помпе и Хидраденитас супоратива. Поканени са и лекари от Русе, които имат отношение към редките болести.
Редките болести се диагностицират по-трудно и своевременното им откриване е много важно за бъдеща профилактика с цел подобряване състоянието на пациентите, посочи Анелия Атанасова.