50 ученици от 11 държави от Балканите от вчера се състезават в търсене на решения на задачи по информатика. 23-ата Балканска олимпиада по информатика,  на която Русе е домакин за първи път, бе открита от заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева, която прочете поздравителен адрес от министър Тодор Танев. С приветствие към участниците и организаторите се обърна и ректорът на Русенския университет, където се провежда олимпиадата, проф.Христо Белоев. На церемонията по откриването на Балканиадата той удостои зам.-министър Кастрева с кристален знакт на университета. Поздрав към учениците от Албания, Гърция, Босна и Херцеговина, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора и България отправи и областният управител Стефко Бурджиев. 
Известно е, че ние на Балканите обичаме да се състезаваме, по-добре да го правим пред компютрите, отколкото с пушки и оръдия, каза в обръщението си председателят на Съюза на математиците акад.Петър Кендеров. Той подчерта, че Русе е един много специален град за математиката, в който преди повече от 50 години за първи път в България е била оценена необходимостта от развитието на младите математици. 
Състезателите работят с нови, току-що закупени компютри на университета, които после ще влязат в компютърните зали, обясни ректорът Белоев.