Европейските борси се обагриха в червено вчера, след като гръцката криза навлезе в нова фаза – банкова ваканция, затваряне на фондовия пазар и предстоящ контрол върху капитала, за да се предотврати масовото изтичане на средства от страната. Водещият германски индекс Dax трябваше да преглътне в началото на сесията срив от 421 пункта (3,7%). В Париж CAC 40 загуби 3,8 на сто. Борсата в Амстердам се срина с 4,1%, а италианският FTSE MIB преглътна загуба от 4,9%. Във Великобритания водещият индекс FTSE падна с 2,2%. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 се срина с 3,8%.
Индексите на Българската фондова борса не реагираха съществено на случващото се в Гърция. В ранния следобед равнопретегленият BGTR30 дори отчиташе покачване от 1,63%. Нямаше опашки пред банките, след като още рано сутринта БНБ оповести в официално съобщение, че наложените в гръцката финансова система мерки нямат правна сила в България и не могат да бъдат засегнати и банките с гръцко акционерно участие в България. „Алфа банк“, която е директен клон на гръцка банка, също работи нормално.
Министерството на външните работи препоръча на българите, на които предстои пътуване до Гърция, да носят в себе си достатъчно пари в брой. От вчера банкоматите в южната ни съседка имат ограничение от 60 евро дневен лимит на тегления. За издадени в България дебитни и кредитни карти лимитът е стандартният по договора за ползването им. Картите могат да се използват нормално за покупки на пос-терминал.