Последните родни спортисти се завърнаха вчера от първите Европийски игри в Баку. Както се полага - на фона на цветя, усмивки и прегръдки.
С един златен, 4 сребърни и 5 бронзови медала България завърши на 27-о място. Пред нас се наредиха Италия, Холандия, Испания, Унгария, Сърбия, Белгия, Дания, Португалия, Австрия, Грузия, Израел, Словакия, Литва, Ейре, Турция, Хърватия - все държави, които  преди години едва кретаха в дебелата сянка на българския спорт.
Пробният камък в азерската столица загатва, че ако Олимпиадата в Лондон беше фиаско със сребърния медал на Станка Златева и бронзовия на Тервел Пулев, Рио де Жанейро 2016 може да е тотален погром. Нашите се класираха в английската столица на незапомненото 63-о място, но както изглежда, игрите в Бразилия май ще ги пратят на хорото на тоталните аутсайдери.   
Единственият златен медал в Баку бе дело на сестрите Габриела и Стефани Стоеви. Браво за титлата на бадминтонистките, но техният спорт е в пълната власт на азиатците. Те няма да допуснат никакъв европейски пробив в Рио де Жанейро и това е напълно сигурно. Знае го и Петя Неделчева, която спечели бронз в турнира на сингъл. 
Няма да броим среброто на Калина Стефанова и бронза на Магдалена Върбанова, тъй като самбото не е олимпийски спорт. 
Среброто на волейболистите ни радва, но не можем да не отчетем факта, че среща в Баку си дадоха Б националните отбори.
Антоанета Бонева уцели сребро в спортната стрелба, но тя тепърва трябва да мисли за квота към Рио. 
Стигаме до борците, които по традиция удържаха фронта с едно сребро и 3 бронза. Както върви, те ще трябва да ни спасяват някак и в Рио. 
Беше тъжно и смешно да се слушат воплите на наш тв коментатор за героизма на българска плувкиня, стигнала до... полуфинал! Друга пък почти направила чудо с 40-то място и личен рекорд?!
Единствените сериозни български резерви се видяха в бокса, защото състезателите ни станаха жертви на груби съдийски пристрастия. От тях се опари и състезателката на БК „Русе“ Стойка Петрова.
Като стана дума за русенското представяне, да поздравим акробатическата двойка Алекс Жеков и Елена Великова. Те завършиха пети в една от комбинациите и можеха да стигнат по-далеч, ако Алекс не бе получил контузия. Хубаво, но акробатиката също не е в семейството на олимпийските спортове. А трябва да бъде!
27-то място в комплексното класиране на практически комплексното европейско първенство е повод за мрачни предчувствия година преди стартовете в Рио. При това някои от турнирите в Баку не бяха на високо ниво. Водещите държави например „забравиха“ вкъщи най-добрите си състезатели. А в Бразилия ще се събере цветът от всички континенти, защото цедката на квотите е безжалостна. Който се промуши, ще се докосне поне до Олимпиадата.
Дано не сме прави, но българският спорт в сегашната си форма съвсем буквално прегръща максимата на барон Пиер дьо Кубертен, който казва преди първите съвременни олимпийски игри в Париж: „Важна е не победата, а участието!“. Изглежда някой трябва да каже на отговорните фактори, че това е само един красив девиз, а не програма за действие.