1 година условно с 3 години изпитателен срок и 18 месеца без право да шофира - това е присъдата, с която Районният съд наказа водач с близо 1 промил алкохол, който блъснал пешеходка. Наказанието може да се обжалва.
Инцидентът станал около 19.30 часа на 30 април миналата година, когато шофьорът карал „Фолксваген Пасат“ по бул.“Фердинанд“ в посока към бул.“Цар Освободител“. В района на златарските ателиета преди ул.“Александровска“ започнала да пресича пешеходката в посока Халите. Макар че имал видимост, шофьорът не намалил навреме скоростта, а чак след като стигнал почти до жената. Натиснал спирачката и пробвал да я заобиколи. Първо завил надясно, но пешеходката направила крачка назад и той завил наляво, но пък тя инстинктивно се придвижила напред. В резултат шофьорът блъснал жената и тя паднала на земята със счупвания на дясната ръка и левия крак. А виновникът за катастрофата се оказал с 0.98 промила алкохол.
Според експертизата по делото инцидентът е бил предотвратим, ако водачът е реагирал на време. Вещото лице посочи още, че 1 промил алкохол забавя реакцията на шофьор около 4 пъти.
Мъжът с около 20 години стаж на волана неведнъж е бил засичан в пътни нарушения, като книжката му е била вземана за каране на пияна глава. Освен това преди да получи правоспособност, е хващан да кара без книжка. Съдът обаче отчете, че за произшествието вина има и пешеходката, както и фактът, че водачът й е помогнал и я закарал в болницата.  За стореното той направи пълни самопризнания и с това си издейства намалена присъда.