Божидар Йотов ще бъде червеният кандидат за кмет в Русе. Това решиха социалистите на своя общинска конференция в събота. Всъщност, предложенията за соцкандидатура на бъдещ градоначалник бяха пет, но трима направиха самоотвод: бившият областен управител Венцеслав Калчев, бившият зам.-кмет Александър Неделчев и Пламен Рашев. Така до гласуването стигнаха общинският соцлидер Йотов и областният Милена Хинкова, като близо три четвърти от гласовете се оказаха в полза на бившия кмет, управлявал града мандат и половина до 2011 година. Според анонимно проучване шансовете на Божидар Йотов са добри, коментираха предпазливо социалисти.
Не мина без отводи и при бъдещата листа за кандидати за общински съветници. Предложението съдържаше 51 имена, но двама се оттеглиха още преди гласуването. Единият е директорът на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов, а другият - Венцеслав Калчев. Оказа се, че Калчев е изпратил писмо от София, където работи, с което отклонява и двете си номинации - за кмет и за съветник. Така засега листата на БСП за Русе остава с 49 позиции, като на първите десет са Божидар Йотов, Пенчо Милков, Антон Данаилов, Вергилия Грънчарова, Иван Иванов, проф.Николай Михайлов, Христо Белоев, Орлин Лазаров, Екатерина Заякова и Орлин Симеонов. Прави впечатление доста сериозното доверие от участниците в конференцията към младите Милков, Данаилов и Грънчарова. Големият брой гласове за тях очевидно изразяват желанието на голяма част от социалистите за промяна в статуквото на персоналии с предвидими до болка реакции. 
Общинската конференция на социалистите гласува и два документа, с които вчера русенските делегати запознаха националния пленум в София. Едното:  декларация настоява централата на БСП да излезе с ясна и категорична позиция относно политиката на България спрямо Русия. Другото е предложение на русенци да се организира национална дарителска кампания за възстановяване на мемориала на Бузлуджа. Още докато течеше конференцията, социалистите събраха първите 170 лева.