Камера е засякла тези дни водач да кара със 170 км/ч по бул. „България“ и фишът със снимка вече му е изпратена на домашния адрес. Остава да си плати и глобата, която е поне към 8-900 лева, съобщи старши инспекторът от Пътна полиция Николай Петракиев.
Проблемът с гонките, които нощем тровят русенци, поне засега изглежда нерешим. Хлапаците първо пускат разузнаване, оглеждат добре трасето, по което ще се състезават, и започват едва ако се убедят, че полицейските патрули са далече. Има обаче идея на големите улици, които обикновено се ползват за такива нелегални ралита, да се монтират камери. Така незаконните и по-важно - опасните ралита просто няма как да остават ненаказани.
Законът предвижда 3 месеца лишаване от право да се управлява кола и глоба от 350 лева за превишаване на скоростта с над 50 км от допустимата. За всеки 5 км над 5 санкциата се качва с 50 лева, обяснява Николай Петракиев.
В Русе полицаите имат 1 стационарна камера, 2 мобилни радара, един има в РПУ-Бяла, а се очаква съвсем скоро старите радари, които не снимат нарушителите, да излязат от употреба и в останалите РПУ-та в областта. Шофьорите вече почти са се отказали да обжалват актовете, защото в съда масово ги потвърждават.
Все още никого не сме развели, смее се Петракиев, като го питат дали все пак нечия съпруга не е получила погрешка „честитката“ от КАТ с компрометираща снимка вътре. Но предупреждава шофьорите да се пазят повече от стационарната камера - там фотографиите са толкова ясни, че рискът от семеен скандал при неподходящ пътник на предната седалка бил съвсем реален.