22,53% ръст на консумираната електроенергия за периода 25-27 януари спрямо същия период на миналата седмица регистрира „Енерго-Про“. От електропреносното дружество съобщиха, че през последните няколко дни поради рязкото понижение на температурите потреблението на електроенергия значително е нараснало. При по-голямата част от клиентите тази завишена консумация ще се отрази в сметките за февруари, които се плащат през март, предупредиха от компанията.
62% от битовите клиенти в Североизточна България са консумирали през декември електроенергия на стойност до 36,57 лева, колкото е средната сметка за месеца. Средната сметка за последния месец на 2013 г. е с 6,4% по-ниска в сравнение със средната сметка за същия месец на 2012 г. По-ниското потребление се дължи основно на по-високите с около 2 градуса среднодневни температури през декември 2013 г. и на по-ниската цена на електроенергията. 29,5% от битовите клиенти са консумирали електроенергия на стойност между 36,57 и 100 лева, а останалите 8,5% имат сметки за ток над 100 лева.
Преди седмица „Енерго-Про“ съобщи, че средната стойност на фактурираните до момента сметки за този януари е 48 лева - средно с 23% по-малко, отколкото през януари миналата година.