Безпримерният героизъм и самоотверженост на бележитата русенка Баба Тонка Обретенова е символ не само на една историческа епоха, но и на подвиг, който е емблема за нашия град и неговите жители, каза в тържественото си слово, посветено на 200-годишнината от рождението на именитата героиня, кметът на Русе Пламен Стоилов. Пред паметника на Баба Тонка на кея се събраха общественици, представители на институции и организации, много ученици и граждани, сред които бяха народните представители Пламен Нунев от ГЕРБ и Любомир Владимиров от „Атака“, областният управител Стефко Бурджиев, консулът Василий Колясев от Генералното консулство на Руската федерация, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев. На фона на звучащи патриотични песни бяха поднесени венци и цветя, които отрупаха паметника на жената-легенда.
Докато траеше церемонията, в двора на запустялата къща-музей на великата русенка стояха четирима души с работни дрехи и каски, които преди това бяха поразчистили двора. След поднасянето на цветята кметът и екипът му се качиха по стълбите и представиха работниците - оказа се, че от вчера вече е започнал дълго чаканият ремонт на сградата. Фирмата, която е спечелила обществената поръчка и работи на обекта, е „ВТ инженеринг“, обясни зам.кметът Димитър Наков. За 145 дни, считано от днес, ремонтът и обновяването трябва да приключат, увери Наков. Ще бъдат реконструирани пристройката към къщата, основно ще бъде ремонтирано стълбището и част от самата сграда. Цялата стойност на реконструкцията е 260 000 лева, които ще заплати Общината, надяваме се на 6 май къщата-музей да посрещне първите посетители, след като стои затворена от десетилетия, каза кметът Стоилов. След като ние поемаме изцяло реконструкцията, имаме уверенията на министъра на културата Вежди Рашидов, че от министерството ще помогнат за обзавеждането, така че да имаме съвременни експозиционни пространства, както е редно, обясни Стоилов. Той поясни, че за това от Общината разчитат и на даденото от депутата Пламен Нунев обещание да съдейства, „а той каквото е обещал, го е изпълнил“.
В библиотека „Л.Каравелов“ бе открита изложба за великата майка-героиня, в която са показани интересни документи и редки издания от фондовете на Държавния архив и библиотеката. В късния следобед в катедралния  храм „Света Троица“ бе отслужена панихида в памет на Баба Тонка, а на централния площад бе проведена тържествена заря-проверка.