Зимната обстановка противопостави гражданите и местните власти. Докато едните недоволстват от неразчистените обществени пространства, другите обясняват как правят всичко по силите си, но хората, особено шофьорите, не се съобразяват с правилата.
Недоволството на гражданите се фокусира най-вече в затрупаните от сняг места за паркиране в жилищните квартали. Според хората, ако те бяха разчистени, нямаше да им се налага да спират на непозволени за това места. Те се възмущават, че в тази зимна обстановка Общината дебне с паяка и се възползва от ситуацията да глобява нарушителите, и то при положение, че не им е осигурила възможност за нормално паркиране. Мнозина отказват да спират на платените паркинги, които бяха разчистени първи, защото дълъг престой им излиза солено.
Цялата налична техника е ангажирана със снегопочистването, смятам, че сме създали добра организация, но при продължителния валеж русенци трябва да разберат, че не сме в състояние да се справим с целия град само за няколко часа, коментира ситуацията кметът Пламен Стоилов. Със съществуващите машини били необходими 1-2 дена. Освен това 100 души чистели ръчно около спирките и по тротоарите. 10 бобката разривали около училища и детски градини и здравни заведения.     
Кметът каза още, че заради тежката зимна обстановка е разпоредил паякът да вдига само автомобилите, които са спрели на места със забранителни знаци и пречат на снегопочистването и на движението на тролеите. Не били малко случаите, когато заради неправилно паркирани коли градският транспорт забавял разписанието си.
От общината съобщават още, че специализираната техника работи на 24-часов режим и няма непроходими пътища и улици. 4 машини чистели и малките улици в кварталите, но междублоковите пространства и прилежащите паркинги не били включени в договорите на комуналните фирми. Там хората сами трябвало да се справят. Ангажимент на гражданите и фирмите са и тротоарите пред домовете и офисите им, напомнят общинарите. До момента 27 констативни протокола за непочистени тротоари са съставени от служителите на КООРС.
До населените места в община Русе всички пътища са проходими при зимни условия, няма селища без ток и вода. Затворени за движение остават все още заради продължаващия снеговалеж пътищата Николово - Червена вода и Николово - Мартен. Общинските власти обаче предупреждават шофьорите да бъдат по-внимателни, защото  силният вятър извън града създава условия за навявания.
Кметът Пламен Стоилов призовава гражданите да се съобразяват с тежките зимни условия и да проявят разбиране, че Общината прави всичко възможно да осигури нормални условия за придвижване. За нерешени проблеми той съветва да се сигнализира на тел. 820-111.