Традиционното посрещане на Джулай морнинг и тази година ще зарадва жителите и гостите на Бяла с празнична програма на брега на Янтра.
Осем групи ще се включат в големия концерт до моста на Колю Фичето. Публиката ще чуе изпълненията на „Диана експрес“, „Обратен ефект“, „Скролетикс“, „Огледално“ и други любими банди. Купонът започва на 30 юни от 19 часа.
Импровизиран Джулай ще има и в Русе. На 30 юни на кея се открива традиционният бирфест, а по традиция халбите със светло пиво са придружени от здрав рок. Тази очаквано добра комбинация със сигурност ще накара много романтици да останат край Дунава до посрещането на първите юлски слънчеви лъчи.
По същото време само на шейсетина километра от Русе, на дунавския бряг в Тутракан, ще пее оригиналният изпълнител на „Джулай морнинг“ - фронтменът на „Юрая Хийп“ Кен Хенсли. Така традиционният празник за посрещането на първото юлско утро се мести от Каварна на Дунава и на Янтра.
За сцена на Джулая в Тутракан е определена поляната в местността „Лодката“. Там до стоянката на речните рибари ще бъде вдигнат подиумът, на който ще пеят много рок звезди. Концертът ще започна вечерта на 30 юни и ще завърши при изгрева на 1 юли.
Очакват се над 3000 гости, които ще могат да опънат палатки близо до сцената, а по-претенциозните резервират хотели в Русе и Силистра. Самият Кен Хенсли ще отседне в известната Рибарска махала на Тутракан. Фронтменът ще бъде настанен в една от петте реставрирани къщи в квартала над реката, в които от векове живеят прочутите дунавски лодкари.
Наред с легендарния британец на сцената ще се качат  Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“, „Анекдот“, „Вход свободен“, „Crush“, „Bad City“, „Iris“ и още няколко банди. Когато нашите рокаджии загреят публиката, ще е глас в прослава на слънцето и свободата ще извиси Кен Хенсли.