Трагичната история на най-известните в цял свят влюбени - Ромео и Жулиета, представиха без думи актьорите от театър „Маска“ в Букурещ. Това бе и последното представление от афиша на тазгодишното издание на Европейската театрална работилница и финалът наистина беше бляскав. 
Впечатлени и заинтригувани от площадния спектакъл „Живите статуи“ на „Маска“ в сряда вечерта, много русенци дойдоха на следващата вечер с билети за Голямата зала. Час преди началото пред Доходното актьори от Букурещ изпълниха отново няколко етюда, като с движенията си на механични кукли и майсторското владеене на мимиката и жеста омагьосаха публиката. 
Същият ефект, макар и в различен жанр, бе постигнат и в залата, където добре познатият трагичен сюжет по пиесата на Шекспир би изигран от трупата безсловесно. Музиката, езикът на тялото, експресията на костюмите, събрани в цялостна композиция от режисьора Михай Малаймаре преведоха пълната със зрители зала от невинните закачки между Ромео и Жулиета до драматичния финал със забития кинжал в сърцето на девойката. Като премахва думите на Шекспир от пиесата, Малаймаре прави своя спектакъл още по-шекспиров по дълбочина и внушения. 
Публиката дълго и сърдечно аплодира изпълнителите на главните и второстепенните роли и специално хора, който бе постигнал удивителен и направо завиден синхрон.