Пешеходците и велосипедистите ще са в центъра на тазгодишната Акция „Светлина“, която по традиция се прави в навечерието на зимата, предупредиха вчера от КАТ-Пътна полиция. Справките показали, че голяма част от произшествията в града са плод именно на техни нарушения. Велосипедистите, особено възрастните, не ползват светлоотражателни жилетки, а пешеходците продължават да прескачат мантинели и да прекосяват където си искат. За такова нарушение глобата е до 50 лева и ще бъде стриктно налагана.
Макар че шофирането на фарове вече е задължително през цялата година и колите с неизправни светлини се виждат по всяко време, акцията няма да подмине и шофьорите. Основно ще се проверява  техническа изправност на автомобилите, работят ли всички светлини и оборудвани ли са колите с надеждни зимни гуми.
В акцията, която ще продължи до 20 ноември, ще се включи почти целият униформен състав на полицията, включително от РПУ-тата и Охранителна полиция.
Апелирам към шофьорите да не правят компромис и да сложат зимни гуми. Немалко катастрофи през зимата стават точно заради неподходящи гуми - летни, които в студовете стават като пластмаса или зимни с изтрити грайфери, каза вчера старши инспектор Николай Петракиев, който отговаря за пътния контрол.
Освен проверките на шофьори, велосипедисти и пешеходци, от КАТ тези дни ще направят пълен оглед на маркировката и осветлението във всички населени места на региона. За констатираните проблеми ще се пращат писма на кметовете и на Областното пътно управление с искане за бързото им отстраняване. Не се ли изпълнят препоръките законът позволява да бъдат налагани и глоби на длъжностните лица, които отговарят за стопанисването на пътища и улици.