Делото срещу осъдения за изречени в пледоарията си думи адвокат Венцислав Точков да се възобнови и да се разгледа отново в Русенския окръжен съд. Това искане на главния прокурор Сотир Цацаров разгледа вчера Върховният касационен съд /ВКС/. Обвинител номер 1 настоя делото срещу адвоката да бъде преразгледано и той да бъде оправдан. Каква ще е волята на магистратите на последна инстанция, предстои тепърва да стане ясно до седмици.
Както „Утро“ подробно разказа, адвокат Точков влезе в ролята на подсъдим заради изречените на 3 октомври 2013 година в съдебна зала в Окръжния съд в Русе две изречения: „Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер, страдащ от тежка форма на диабет и с - видно от представените по делото доказателства - психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено основно от психически тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител“. Заради тези думи припозналият се като насилник граничен полицай Боян Славев заведе частно дело срещу адвоката и поиска 2500 лева обезщетение за причинени здравословни проблеми, срам и неудобство.  
На първа инстанция Русенският районен съд оправда адвоката с мотива, че с тази част на пледоарията си той е опитал да формира вътрешно убеждение у съда за личността на клиента си, тоест просто си е вършил  работата.
Окръжните магистрати на втора инстанция обаче прочетоха фактите по друг начин и изправиха косите на част от адвокатите в Русе. Те сметнаха, че адвокат Точков е наклеветил граничаря и го осъдиха. Освободиха го от наказателна отговорност, но го глобиха с 1500 лева. Наред с това бе присъдено и 2000 лева обезщетение на почувствалия се наклеветен граничар.
Присъдата на Русенския окръжен съд предизвика широк отзвук и шок в правните среди, чиято кулминация е намесата на Сотир Цацаров. Според главния прокурор Окръжният съд е допуснал съществени процесуални нарушения, с които правото на защита на адвокат Точков е засегнато и той е неправилно осъден. Затова процесът трябва да бъде възобновен, а юристът - безусловно оправдан.