Всеки час населението на България намалява с 8-9 души, което е ужасяваща цифра, каза русенският депутат  Искрен Веселинов след срещата си със социалния министър Ивайло Калфин. Инициативата за срещата бе на Патриотичния фронт, като целта е да се започне един по-системен дебат по проблемите на демографската политика в България. От партията предлагат дебат по семейното подоходно облагане, който Калфин подкрепя. На срещата е коментирана идеята въпросът да се постави за обсъждане в Съвета за регионално развитие и да се търси обща политика на коалиционния формат. „Семейното подоходно облагане е една от политиките, от които би следвало да се започне“, каза още русенският депутат.
Той подчерта, че страната ни е в състояние, което мнозина оценяват като демографска катастрофа и като една от най-бързо изчезващите нации. Веселинов каза, че са връчили на Калфин меморандум, който съдържа както анализ на ситуацията, така и конкретни предложения.
Според Калфин идеите на Патриотичния фронт са добре дошли. „Демографската политика в страната действително е една от най-важните и тя изисква не само планове и стратегия, но и по-концентриран и обществен дебат, и политически действия“, каза той. Неговото намерение е демографската стратегия да стане парламентарен документ, да има годишни доклади по нея, които да се обсъждат публично, така че да се види в какво състояние сме. „Конкретните мерки, които трябва да се вземат, са свързани основно с подобряване на възможностите за труд, за работа, за жизнен стандарт в страната, трудно се правят промени в демографската картина, без да се промени качеството на живот“, допълни още Калфин.