Ученици от втори до 12 клас в СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ получиха поздравления и награди за своята активност, свързана с руския език и руската култура. Момичетата и момчетата бяха поканени заедно със своята преподавателка Маша Станчева в Генералното консулство на Русия. Станчева припомни успехите: отличното представяне на олимпиадата по руски език, активното участие в конкурси за стихове и песни, литературни вечери и празници.
Евгений Кадур зае второ място в националния кръг на лингвистичното състезание „Кенгуру“, Ивон Кръстева и Мила Георгиева участваха в състезания по тенис на маса в Сочи, Михаела Маринова и Ангел Месарбалиев участваха в международна проява в Москва. Ученици от 10 и 5 клас посетиха през юни Москва с цел езикова практика и да отбележат рождения ден на руския поет Александър Пушкин, а 4Д клас проведоха много събития за Годината на руската литература. 
Генералният консул Татяна Грушко поздрави децата и ги награди с книги. Тя поздрави специално и Маша Станчева, която неотдавна получи наградата „Златна муза“ за всеотдайната си работа като преподавател и като председател на Руския клуб в Русе.