Двама велики мъже се срещат в Париж през 19 век и от тази среща се раждa едно ястие, което става част от световното кулинарно наследство. Княз Алексей Фьодорович Орлов е прочут руски генерал и дипломат, най-довереното лице на император Николай Първи. Юрбен Дюбоа е един от класиците във френската кулинария, автор на много книги с рецепти с уникални илюстрации. Ястието носи името на дипломата и е приготвено за него от майстора на гастрономическите чудеса. Известно е като телешко „Орлов“ - телешко филе с гъби и лук, запечено със сос бешамел и сирене.
Но преди да се срещнат, всеки от двамата извървява дълъг път, който независимо един от друг ги отвежда във френската столица.
Алексей Фьодорович Орлов е един от петимата незаконни синове на Фьодор Орлов. Той пък е един от петимата братя Орлови - другите са Григорий, Алексей, Иван и Владимир, които имат съдбоносно значение за историята на Царска Русия. С тяхна помощ и на армията, която предвождат, през 1762 г. Екатерина Втора Велика сяда на престола, който отнема с преврат от съпруга си император Петър Трети. За решаващата подкрепа тя отрупва братята със звания и привилегии. И издава указ, с който незаконните синове на Фьодор Орлов получават дворянски титли и фамилията на баща си. Алексей Фьодорович избира военната кариера, участва във всички Наполеонови войни, в сраженията при Аустерлиц и Бородино, произведен е в генерал-адютант. А след като лично участва в потушаването на декабристкото въстание, става доверено лице на император Николай Първи, който му дава и графска титла. И само за него прави едно единствено изключение при разправата си с участниците в събитията и техните близки, които праща на ешафода и в Сибир. Изключението е за брата на Алексей - Михаил, когото императорът смята за един от главните заговорници. След застъпничеството и молбите на Алексей, който се кълне във вечна вярност на Николай Първи, Михаил е помилван и изпратен в родовото имение в Калужка губерния, а по-късно дори му е позволено да се засели в Москва.
Алексей спазва до края на живота си клетвата за вярност. Той става най-добрият дипломат на Николай Първи. Първата му успешна мисия е подписването на Одринския мирен договор, който слага края на Руско-турската война на 2 септември 1829 г. За да оправи отношенията си с Високота порта, императорът изпраща Орлов като извънреден посланик в Константинопол. Следва успешната босфорска мисия на руския флот, след която граф Орлов е произведен в генерал от кавалерията.
Наследникът на Николай Първи - Александър Втори, също разчита на дипломатическите умения на Орлов и го назначава за главен преговарящ на Парижкия конгрес през 1856 г., който слага край на Кримската война между Русия и съюза между Османската империя, Сардинското кралство, Втората френска империя и Британската империя. Подписаният мирен договор отслабва международното влияние на Русия в Европа и довежда до изостряне на Източния въпрос. Впрочем с този договор  Русия отстъпва на Княжество Молдова част от Южна Бесарабия, където има територии, населени предимно с български преселници.
Така граф Алексей Орлов се озовава в Париж, където се запознава с младия и обещаващ готвач Юрбен Дюбоа. Той е син на майстор тъкач от градче във френския департамент Буш дьо Рон, но е обучен в кухнята на хотела на чичо си Жан Дюбоа, който е бил готвач на един от видните наполеонови генерали - Анри Бертран. Преди да се установи в Париж, Юбер пътува доста и работи в няколко страни от Централна Европа и чиракува в кухните на семейство Ротшилд. След това постъпва в парижките заведения-институции по онова време „Cafe Anglais“, „Tortoni“ и „Rocher de Cancale“. Не е известно в кое от тях са се срещнали с руския граф,     но той бил силно впечатлен от уменията на младия Юрбен и го кани да му стане готвач в дома му в Русия. И тук е единствената неяснота в биографията на телешкото „Орлов“. Според едни от източниците именно с това блюдо французинът впечатлил дипломата, според други той го приготвил за първи път в дома на Орлов. Но това всъщност няма кой знае какво значение за историята.
В Русия Юрбен е силно впечатлен от местната традиция за поднасяне на ястията. За разлика от Франция, където всяко блюдо е истинско произведение на изкуството и се поднася на масата като кулинарна скулптура, в Русия всичко е предварително наредено в индивидуални порции. Точно това майсторът на декорациите ще въведе в родината си и ще направи революция във френската кулинария. Но преди да се върне в Париж, след 4 години служба в дома на граф Алексей Орлов, Юрбен става главен готвач на регента на Кралство Прусия Уйлям, който още на следващата година сяда на трона. Когато през 1870 г избухва Френско-пруската война, той се връща за кратко в Париж, но след края й, който всъщност е началото на обединението на Германия, Юрбен отново е е главен готвач на династията пруски владетели Хохенцолерн. Там обаче дели позицията с друг свой сънародник Емил Бернар, с който се редуват през месец в задълженията си. Така му остава време да пише и създава своите кулинарни книги с графични илюстрации на ястията.
Днес телешкото „Орлов“ в Русия е по-известно като месо по руски и дори някои кулинарни хроникьори твърдят, че французите дори не подозирали, че едно от най-любимите и разпространени ястия в необятната страна има нещо общо с Франция. Което обаче не отговаря съвсем на истината. Защото в историята на най-елегантната кулинария, каквато е френската, Юрбен Дюбоа има свое запазено място не само с книгите си, но и като автор на телешкото „Орлов“.  

 

Телешко „Орлов“

Необходими продукти:
2 кг телешко филе
2 глави лук
1 морков
800 г гъби
100 г краве масло
150 г бекон
1 с.л. брашно
1 щипка индийско орехче
1 дафинов лист
200 г сметана
50 г пармезан или друго твърдо сирене
магданоз
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се почистват и нарязват на ситно. Гъбите се измиват и се нарязват на малки парченца. По същия начин се нарязва и беконът и се запържва в дълбок тиган в 50 г масло за около 5 минути. Слага се телешкото филе и се пържи от всяка страна също по 5 минути.Добавят се морковът, 1 с.л. от нарязания лук, дафиновият лист, магданозът, сол и черен пипер. Налива се гореща вода, колкото да покрие месото, похлупва се с капак и се готви на среден огън около 1 час и 45 минути. Отвреме навреме месото трябва да се обръща.
През това време в 2 с.л. масло се запържват гъбите за 4 минути. добавят се сол, черен пипер, индийско орехче и брашното. Разбърква се хубаво и се готви на среден огън около 10 минути. В отделен тиган се запържва останалият лук за 5 минути. Добавят се 2 с.л. вода и се задушава още 10 минути под капак. Добавят се гъбите и сметаната, разбърква се, оставя се да кипне и веднага се маха от котлона.
Готовото месо се разрязва на филии с дебелина около 2 см, като не се разрязват до края. Слага се в подходящата тавичка. Прорезите на месото се запълват с гъбената смес, парчетата се притискат едно до друго, може да се завържат и с готварски конец, за да не се отварят. Месото се залива с останалия сос, посипва се обилно с пармезан и се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.