Категорично е ясно и доказано, че бившият младежки лидер на СДС Юлиян Спасов е мотивирал убития по-късно от неговата ръка Иван Михайлов да подмами тогавашния областен управител Румен Януаров, с което да се сдобие с имоти. В крайна сметка тези апетитни магазини в центъра на града са предоставени именно на Спасов, който пък е получавал наеми от тях. С това решение излезе Върховният касационен съд /ВКС/ по делото срещу интелигентния престъпник Юлиян Спасов. 
Като също толкова безспорен върховните магистрати отчитат и факта, че делото срещу него е продължило над 10 години. По време на скандалните документни престъпления минималната заплата е била 110 лева и причинените имотни вреди на стойност 35 730 лева са били доста по-значителни от сегашната им стойност. Проточилото се дело не по вина на Спасов ВКС прецени като смекчаващо отговорността обстоятелство и като факт, който трябва да се вземе под внимание при преценка на присъдата му. Затова съдът окончателно наказа Спасов на 4 години затвор. С това намали присъдите му на втора инстанция 5 години и 1 месец зад решетките.
Впрочем, размерът на тази му присъда не е от съществено значение, тъй като Спасов вече лежи 25 години за убийството на Михайлов.
Решението обаче беше важно заради факта, че даде повод на Русенската окръжна прокуратура да поиска парите по сметките на покойния Михайлов да бъдат преведени на държавата. Причината - по време на делото те са били запорирани като наеми от магазини, които са държавна собственост. 
Съдът обаче не сподели становището на държавното обвинение. Магистратите бяха на мнение, че вредите, които държавата е понесла от измамните действия на Спасов и Михайлов, са възстановени. По делото ясно се виждало, че въпросните 35 730 лева са всъщност престъпната сума. И всяка друга сума, която е попаднала в банковите сметки на Михайлов не е възможно да бъде отнета, тъй като по самото дело няма данни за други престъпни суми. Евентуално тяхно наличие съдът сметна, че трябва да се докаже в друго производство и по друго дело да се реши какво да се прави с тях. Решението може да се обжалва.
Огромният скандал около измамното завземане на държавни имоти започна през 2002 година. Тогава Юлиян Спасов е засечен как ходи по институции, включително в Централния държавен архив в София и в различни служби в Русе, където разглежда и копира различни документи. Впоследствие, като резултат от проучванията, чрез фалшиви нотариални актове Михайлов се оказа собственик на одържавени имоти, които подлежат на реституция. 
Според прокуратурата Спасов е ощетил държавата с близо 700 000 лева, но инстанциите сметнаха, че твърдението не отговаря на истината.
Измамите с държавните имоти на ул.“Александровска“ станаха причина и за още по-тежко престъпление от страна на Спасов. На 11 март 2013 година 40-годишният мъж уби хладнокръвно и с особена жестокост съучастника си Иван Михайлов посред бял ден в дома му. Той го наръга с нож четири пъти по челото, три пъти по врата, освен това го е мъчил и с електрошок по брадата. Смъртоносната рана, която сложила край на мъките на възрастния мъж, е била на гръбначния мозък.
Самият Спасов призна пред съда, че е сторил голям грях и че е убил 70-годишния Михайлов, но се оправда, че всъщност го било страх от него. До последно начетеният и рафиниран престъпник пледира за възможно най-лека присъда.
Заради това, че е извършил убийството в състояние на силно раздразнение, Спасов поиска престъплението му да се преквалифицира в по-леко. Така той оспори обвинението, че особено мъчително и жестоко е убил Михайлов с предварителен умисъл и с користна цел. Причината бившият активист на младежката организация на СДС да планира убийството на 70-годишния си приятел станала непреклонността на Михайлов във връзка със събирането на бъдещите наеми и с водените срещу тях дела за въпросните имоти. Но три инстанции бяха категорични и го осъдиха на 25 години затвор.