Румънски търговци са изкупили почти цялата реколта череши от Русенско, научи „Утро“ от председателя на Съюза на дунавските овощари Николай Колев. Родните производители от крайдунавските общини се оказват облагодетелствани спрямо колегите си от Южна България заради много по-големия пазар в северната ни съседка. За русенци пък облагата е още по-голяма поради близостта на румънската столица Букурещ, където могат да пласират стоката си на много по-добра цена.
Кампанията вече приключва и почти 100% от черешите са продадени в Румъния, каза Колев. Той предупреди русенци да не чакат цени под 2,50 лева/кг.
Сходна ситуация се очаква при кайсиите, където прибирането на най-ранните сортове вече е започнало. Средноранните ще започнат да се берат след 1 юли, но отсега е ясно, че реколтата ще е слаба, а цените - с 20-40 стотинки по-високи от миналогодишните. „Няма добиви, през пролетта кайсиите бяха бяха нападнати от болести. Мина ранно кафяво гниене, което нанесе големи поражения, а последващи слани съвсем разредиха плодовете“, обясни Колев.
Въпреки че новите текстове в Кодекса на труда, разрешаващи еднодневните договори, вече са гласувани в парламента, овощарите още не могат да наемат по тях хора за кампанията, каза лидерът на дунавските овощари. Причината е, че все още не е готова наредбата за прилагане на новите текстове. Неин вариант вече е съгласуван с браншовите организации, но публикуването й все още се бави. 
Овощарите очакват с нетърпение да стане ясно кой от тях ще получи одобрение за финансиране по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони „Инвестиции в земеделските стопанства“. Вече е ясно, че интересът към нея се оказва много по-висок от предвиденото и от 800 овощарски проекта няма да бъдат одобрени повече от 300. И това е така дори при положение, че финансираните приоритетни сектори са точно животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство и биологично земеделие.