Най-късно в петък регулаторът ще вземе решение дали да отложи ценовия период за регулиране на цените в сектор електроенергетика, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
По закон новите цените биват определяни от 1 юли всяка година. През 2013 г. обаче след промени в закона се позволи възможност ценовият период да бъде отлаган.
Предстои изслушване на КЕВР в парламента тази седмица и едва тогава ще вземем решение, каза Иванов.
Промяна в ценовия модел, така че да няма голямо увеличение на цената задължение към обществото за свободния пазар и в същото време да няма скок и в цената за битовите клиенти е възможна, само ако бъдат реализирани допълнителни мерки, коментира Иван Иванов в отговор на въпрос.
Към сегашната ситуация моделът, който създаде КЕВР, е балансиран, и неговото нарушаване ще доведе до утежняване или на ситуацията на НЕК, или до повишаване на цената на електроенергията за бита, категоричен е председателят на регулатора.
Намаляване на добавката задължение към обществото за бизнеса може да стане само чрез реализиране на допълнителни мерки за намиране на резерви, които към момента не са осъществени, коментира Иван Иванов. Регулаторът ще се съобрази и ще посрещне със задоволство резултатите от тези мерки, защото това ще ни улесни да отговорим на обществените очаквания, каза той.
Иванов изрази огорчение, че с наближаването на срока за обявяване на цени на електроенергията върху КЕВР започва да бъде упражняван силен политически натиск и то от хора, които са заявявали, че регулаторът трябва да е политически независим.