„Не крия, че употребявам марихуана. Купил съм си няма и 5 грама за 24 лева за лична употреба. Защо трябва държавата да харчи пари за мен да стоя в ареста, а в същото време да няма кой да се грижи за болната ми майка вкъщи, която е 100% инвалид. Бях в затвора, когато баща ми почина и не ме пуснаха за погребението му. Не искам това да се повтаря с майка ми“, заяви пред състав на Русенския окръжен съд 31-годишният Никола Георгиев. 
Младият мъж е вкаран за постоянно в ареста на 22 май с обвинение за разпространение на наркотици. В него са открити 4.4 грама марихуана за 24 лева. Според адвоката му обвинението срещу него не е коректно и той трябва да отговаря само за притежание на наркотика.
Прокуратурата обаче подчерта, че това далеч не е първото подобно провинение на Никола, който има 15 присъди зад гърба си. Част от тях са за наркотици и са излежавани ефективно. А сегашното му прекрачване на закона е извършено в изпитателния срок на последното му осъждане и го прави рецидивист.
Младият мъж обаче прочете фактите по друг начин - посочи, че 4 години и половина не е вършил нищо незаконно и след последното си излизане от затвора е поправен и превъзпитан. Оставала му само половин година, за да не се води рецидивист. Не е имал представа, че купуването на трева за лична употреба ще му донесе обвинение като за дилър и се чуди защо пред очите на разследващите е оставен да си тръгне пласьорът, който му е продал наркотика.
Въпреки тежкото здравословно състояние на майка му, честите й посещения в болницата и липсата на близък, който да я обгрижва, съдът сметна, че мястото на Никола е в ареста. Наложи му и забрана през следващите 2 месеца да обжалва задържането си под стража, тъй като по този начин блокира процеса. А Никола заяви, че най-вероятно няма да обжалва решението пред Апелативния съд във Велико Търново, макар че има такова законово право.