На старта на жътвата прогнозите на фермерите са за една сравнително нормална реколта. Това е добра новина на фона на дъждовната 2014 г., поставила на изпитание бранша особено по време на есенната сеитба, когато много машини не можаха да влязат в заблатените ниви. Леко намаление в добивите това лято естествено ще има. Спрямо миналата година добивите и при пшеницата, и при ечемика се очаква да паднат с около 10-15%, но това няма да бъде драматично за сектора, прогнозират от Института за агростратегии и иновации.
Представителите на асоциацията на зърнопроизводителите смятат, че при сегашното състояние на посевите тазгодишната житна реколта ще бъде с около 20% по-малка от миналогодишната. Това означава, че производството ще се движи около 4 милиона тона. Заедно със запасите от стара реколта количествата ще бъдат напълно достатъчни за износ и за вътрешно потребление.
Според редовните годишни обследвания на областните дирекции „Земеделие“ прогнозата на земеделското министерство е за реколта от 4,3-4,5 милиона тона пшеница и среден добив от 415 килограма на декар.