Спайдърмен, Червената шапчица, Дарт Вейдър, Мики Маус, принцеси, феи, дори китайски дракон и куп други анимационни и приказни герои изпълниха централните улици и площади в Русе в събота вечерта, а трите открити сцени за танци и песни по време на традиционния Русенски карнавал превърнаха града в малък Рио де Жанейро. Хиляди русенци и гости на града станаха част от неповторимата атмосфера на забавата, която продължи до късно вечерта. 
Настроението на присъстващите подгряха обичаната от всички Тони Димитрова и вокална група „Приста“, а официалния старт на карнавала даде кметът Пламен Стоилов. Той посрещна трите лъча с маскирани участници от детски градини, училища, танцови формации, читалища, които се събраха пред сцената на площад „Свобода“. Там Стоилов връчи символичния ключ на града на Краля и Кралицата на карнавала - миналогодишните победители от конкурса за най-атрактивен карнавален костюм Александър и Александрина Петрови. 
На три сцени - на площад „Свобода, пред Общината и пред Доходното, забавата вървеше с пълна сила. Танцови формации, малчугани от детски градини, читалищни състави и индивидуални изпълнители поддържаха високия градус на доброто настроение, за което се грижеха и тримата водещи Наката и Дачко от „Аламинут“ и любимеца на децата Бате Енчо. Всички на площад „Свобода“ се включиха в уникален флашмоб, пазен до последно в тайна от организаторите, и 7-8 минути танцуваха народни танци. По-късно любителите на зумбата продължиха музикално-танцовата забава. 
Имаше конкурси за най-оригинална маска, най-атрактивен карнавален костюм и най-добре маскирано семейство, като наградният фонд тази година е над 4000 лева. А 10-те участници в първия пленер „Русе - град на свободния дух“ представиха своето виждане за града на големи пана. 
Вечерта на сцената излезе младата звезда с най-успешен дебют през миналата година Жана Бергендорф, а стотиците й фенове аплодираха горещо изпълненията й, после търпеливо чакаха ред за автограф. Вечерта приключи с атрактивно огнено шоу на „Дивинитас“ и пищна заря.
До 24 юни пък ще се приемат снимките от конкурса „Аз снимам карнавала“, като десетте най-щури и забавни снимки ще получат парична награда. Те трябва да се изпращат на: [email protected], като авторите трябва да ги озаглавят и да изпратят име и координати за обратна връзка. На 26 юни ще станат ясни и победителите, а всички снимки ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на „Русе арт“.