16 са вече подписаните тристранни договора за саниране на сгради в Русе между Общината, Българската банка за развитие и областната управа по националната програма за енергийна ефективност, която започна в началото на февруари. Това показват данните от регистъра в сайта на Общината, актуализирани за последно на 12 юни. Последният контракт е от 15 май и е за блок 83 в квартал „Здравец“. Да сключат договор с банката и областния управител Стефко Бурджиев, очакват още седем сдружения. 
24 пък са вече одобрените сдружения на собствениците, като всичките са сключили договори с Общината. 
Последните подписани двустранни договори са от 4 юни. Те са за блок „Крали Марко“ на ул. „Згориград“, бл. „Ледено езеро“ в кв. „Дружба 1“ и бл. „Сирма войвода“ в кв. „Здравец Изток“. На 3 юни заявление за интерес и финансова помощ е подало и сдружението в бл. „Изола палнина“, като все още се очаква неговото одобрение. 
Въпреки на пръв поглед добрите резултати и напредъка по програмата, Русе се нарежда на 24 място от 28 области, става ясно от изнесените данни на провелия се форум „Градът“ във вестник „Капитал“. След нас на опашката са само Видин, Разград, Монтана и Силистра. 
Междувременно Общината обяви обществена поръчка за техническото обследване и изготвянето на паспорти на 20 сгради за саниране. Стойността й е 1 433 484 лева без ДДС, а срокът за изпълнение е 50 дни. Поръчката е обособена в шест позиции, като в първата са включени бл.“Охрид“ на ул. „Доростол“ и блокове „Клисура“ и „Чипровци“ на ул. „Чипровци“. Във втората позиция са блоковете „Пловдив“ на ул. „Антим Първи“, „Беласица“ на ул. „Лисец“, „Дилянка“ на ул. „Измаил“, „Балчо Войвода“ на ул.“Рига“. Третата позиция включва злополучния блок „Русия“ на ул. „Шести септември“, „Баба Тонка“ на ул. „Лозен планина“ и „Жерав“ на ул.“Рига“. 
Четирите блока в четвъртата обособена позиция са №83 на ул. „Околчица“, „Карлово“ на ул. „Братя Миладинови“, „Родина“ на ул. „Митрополит Григорий“ и  „Кирил и Методий“ на ул. „Студентска“. В петата влизат блок №305 на ул. „Слави Шкаров“, „Руй планина“ на ул. „Родопи“ и блок №2 в Мартен. Последната позиция включва блок „Крали Марко“ на ул. „Згориград“, „Ледено езеро - А“ на ул. „Студен кладенец“ и „Сирма войвода“ на ул. „Райна Княгиня“. 
Срокът за подаване на оферти е до 29 юли, а на следващия ден специална комисия ще ги отваря. При оценяването техническото предложение ще носи 60 точки, срокът за изпълнение - 5, а предложената цена - 35.