24 живи статуи ще бъдат разположени на 24 юни,  сряда, от 20 часа в двете алеи, които водят от Доходното здание към хотел „Дунав“. Актьорите на букурещкия театър „Маска“ ще имат табелки с размери 50/70 см, на които ще бъде посочено какво представя всяка статуя. Събитието е част от четвъртото издание на Европейската театрална работилница, която ще се проведе от 22 до 25 юни в Русе, каза шефът на русенския театър Орлин Дяков на пресконференция вчера. Ще бъде изключително интересно, тъй като театър „Маска“ се е специализирал в т.н. уличен театър. Самите живи статуи са част от последното издание на Международния фестивал на живите статуи в Букурещ, който приключи на 1 юни, посочи още той. Концепцията и водещата идея е на Михай Малаймаре, който е художествен ръководител и директор на театър „Маска“. От 21.30 ч „Маска“ ще се представи пред русенци и с уличен театър, като представлението ще бъде пред Доходното.
По-рано същия ден, от 19 ч, букурещкият театър „Одеон“ ще покаже постановката на Сорин Милитару „Президентките“ от Вернер Шваб. Пиесата разказва историята на три стари жени, които нямат живот извън телевизора, религиозния фанатизъм, унизителната работа и спомените от миналото. Спектакълът ще бъде със субтитри.
В понеделник от 19 ч в камерна зала „Слави Шакров“ австрийския театър „Пигмалион“ ще се представи с „Играчът“. Спектакълът е по едно от емблематичните произведения на Достоевски - романа „Играчът на рулетка“. Постановката е на директора на театъра Джейнур Цино. 
Във втория ден на Европейската театрална работилница от 18 и 20 ч ще бъде представен танцовият комедиен спектакъл „Разбъркай го - да се оправи“ на Нешка Робева и Влади Въргала. 
В четвъртък на Голяма сцена отново театър „Маска“ ще изграе „Ромео и Жулиета“ от Уилиам Шекспир. Това е невербален, пластичен спектакъл и изключително атрактивно представление, каза Дяков. Той допълни, че самият текст на Шекспир е четим и разбираем от публиката и не е задължително да си прочел „Ромео и Жулиета“, за да гледаш това произведение. Отново режисьор е Михай Малаймаре. Шефът на театъра подчерта, че участниците в двата спектакъла на театър „Маска“ са около 60, като се очаква с тях да пристигнат още 40 души технически персонал. 
Билетите за спектаклите са по пет лева, като идеята за следващата година е театралната работилница да се проведе през октомври, тъй като юни е изключително натоварен със събития в Русе, коментира още Дяков.