Той винаги преследва целите си докрай и никога не се отказва. Упорит е и с твърд характер, без да се поддава на външно влияние. Така приятелите описват русенския председател на най-младата партия АБВ Стелиян Стефанов. Човекът, който трудно може да бъде убеден в нещо, без то да е силно аргументирано, от ученик постоянно е в общественото полезрение. Но тогава дори не подозира, че ще се изправи в битката за лидер на АБВ срещу създателя й Георги Първанов, както и че на 39 години на плещите му ще лежи организацията на местните избори в Русе наесен. И е
готов да влезе в още една битка
като се кандидатира за кмет на Русе, ако не се постигне консенсус в лявото пространство и ако бъде номиниран от русенските членове на АБВ. 
Стелиян е кореняк русенец, завършва основното и средното си образование с отличие. С тези негови успехи са свързани и спомените му от ученическите години. В основото училище „Васил Априлов“ е награждаван, а по-късно в Електротехникума мнението му се взема под внимание заради високия успех. 
Лидерът на АБВ в Русе сам се насочва към Електротехникума, тъй като по онова време той е сред най-престижните училища, с висок рейтинг, а и има нужда от такива кадри. Родителите му Анета и Богдан тогава са работници в „Дунарит“, които не се месят в избора на сина си, а само го подкрепят. 
През 1991 г., когато се разгаря голямата битка между старото и новото мислене, Стелиян е в девети клас. Тогава имаше протести заради налагането на норми, начин на обличане, кое е прилично и кое не. Учителите се самопровъзгласяваха за представители на мнението на учениците и през 1991 г. по моя инициатива се създаде „буферно звено“ между учители и ученици, за да се тушира напрежението, спомня си Стелиян. 
Всъщност това май е прохождането му в политиката.
Тогава в Електротехникума има вътрешен телевизионен център заради паралелките по радио и телевизия, които практикуват там.
Във всяка стая имаше монитори, на които се излъчваше дебат или се пускаше музика, обяснява Стелиян, който
по него време често дава интервюта, които се чуват и виждат в училището
Той изразява мнението на учениците по парливите въпроси на училищния живот и така постепенно напрежението спада и двете страни намират златната среда на взаимоотношенията си.
Докато е в Електротехникума, Стелиян започва да се занимава с киокушинкай при треньора Румен Калинов. В рода му има спортисти и това го запалва да започне тренировки. Баща му се занимава с бокс, а брат му Александър, който е три години по-малък от него, е възпитаник на спортното училище.
Стелиян разказва с гордост за брат си, който 12 години е бил в националния отбор по каяк, а през 2003-а на турнир на Световната купа по каяк заема почетното трето място, бил е и треньор по каяк. Тогава категорично ми забраняваха да спортувам, но аз тайно посещавах тренировките около 3 месеца, докато не ме хванаха. След това баща ми подписа документите и вече се знаеше какво тренирам, спомня си Стелиян.
Сега 6-годишният му син Иван ще последва неговите стъпки и от октомври ще започне също да тренира киокушинкай. Стелиян вече няма време да спортува, но е категоричен, че трябва да се заделят повече публични средства за спорт, които обаче да стигат директно до състезателите, а не треньорите да ги разпределят по собствено усмотрение. Спортните обувки и дрехи също трябва да остават за спортистите, дори когато спрат да тренират, казва той и допълва, че спортът създава самодисциплина и характер, които към момента в нашето общество липсват. 
След средното си образование
Стелиян сменя посоката и се насочва към икономиката
Кандидатства в Стопанската академия в Свищов и го приемат „Стопанско управление“, като това е неговото единствено желание. Всъщност в последния курс в Електротехникума изучава мениджмънт, който тогава тепърва навлиза като модерно понятие, и решава да се преориентира в специалностите. След това завършва и магистратура „Финансов контрол и външен одит“, а спомените му от студентския живот са свързани предимно с много забавления. 
След дипломирането си Стелиян се занимава с частен бизнес, а от 2004 до 2009 г. работи в „Хлебна мая“ Русе. Започва като търговски представител, но само за година и половина израства в йерархията и става изпълнителен директор. След това се насочва към застрахователната сфера, с която се занимава и досега. Управител е на застрахователната компания „Български имоти“ до 2012, когато „Булстрад“ я закупува. Стелиян има опит и в областта на частното образование, тъй като за три години е в управата на частна гимназия „Евроинтелект“, която вече не съществува.
Политиката трайно бележи живота на общинския председател на АБВ през 2001 година
когато участва в голям социалдемократичен форум в Благоевград. Оттогава идеята за свобода, справедливост и солидарност го привлича, а в АБВ му се отдава възможност да я развие. С лидера на партията Георги Първанов се запознава през декември 2013 г. на форум за проблемите в средното и висшето образование в Русе, на който обаче не са дискутирани политически теми.
Преди това имахме няколко срещи с него, но тогава се запознахме по-отблизо, спомня си той. Всъщност Стелиян оказва съществена роля за създаването на организацията в Русе, но подчертава, че е пръв между равни. Бях избран за председател на АБВ в Русе, но не смятам, че моят избор е привилегия, а по-скоро отговорност. Всички имат заслуги за учредяването на структурата, тъй като без тях тя нямаше да съществува. Това не е еднолична фирма, а място за доброволно присъствие на общественици, които са обединени около идеята на АБВ, категоричен е той. Според него номинацията му за лидер на партията, която го изправи срещу Георги Първанов, е показателна за това, че АБВ е демократична партия и всеки нейн член може да заема или да се кандитатира за избираем пост.
Имах възможност да изкажа пряко моето становище и на колегите ми. Това, че президентът Първанов се вслуша в нашето мнение и позиция, за мен е победа. Различните мнения пораждат качествена политика, казва Стелиян. Всъщност общинският лидер на АБВ в Русе
признава авторитети, но които са изградени с действия и саможертви, а не преекспонирани
от общественото мнение.
Основната ни цел е да осъществим политиката на АБВ - да възродим ценностите на нашето общество, да променим статуквото към настоящия момент и да се насочим към проблемите на обикновения човек и тяхното разрешаване. Идеите ни са социални и насочени към подобряване на всекидневието на обикновения човек с качествени и разумни инициативи. Ние имаме малко на брой народни представители, но с точни инициативи за промяна на българското законодателство, непопулярни реформи, които ще доведат до реално усещане на обикновените граждани за по-добър живот, споделя Стелиян. 
Той няма време за почивка, особено сега, когато усилията му са съсредоточени върху местните избори наесен. Стелиян е категоричен, че АБВ ще има кандидат за кмет на община Русе, както и за кметове на кметства. Твърдо сме решили, че ще се явим самостоятелно, като
все още нямаме конкретно име, но пък вече има 4-5 номинации
Имахме разговори с БСП, но техният кандидат ще е Божидар Йотов, а ние няма да го подкрепим, казва общинският председател на АБВ в Русе. 
Партията ще има и листа за общински съветници, като до момента има 70 номинации, които не са подредени. За няколко населени места в общината - Бъзън, Николово, Сандрово, Мартен и Просена, кандидатите за кметове са ясни и няма спор, а в три от малките населени места - Ястребово, Семерджиево и Ново село, АБВ няма да издига кандидат заради етническия вот. 
Общинският лидер на АБВ в Русе е лаконичен по отношение на личния си живот. Единствено споделя, че е несемеен и сам се грижи за малкия Иван, който сега ще бъде първокласник в Дойче шуле. Той е най-малкият член на партията, шегува се Стелиян, който се опитва да прекара всяка свободна минута със сина си и да му отдели нужното внимание. Двамата обичат да се разхождат и често са по детските площадки.