Прекратяването на съсобствеността на Общината върху имот на ул. „Хан Аспарух“ 35 (зад полицията) трябва да стане като част от придобиване на застроена площ или обезщетение, категоричен бе червеният общински съветник Александър Неделчев по време на обсъждането на предложението на сесията вчера и предложи точката да се отложи. 
Всъщност прекратяването на съсобствеността ще стане чрез продажба на дела на Общината с площ от 480 кв.м срещу пазарна цена от 110 000 лева без ДДС, данъци и такси. Според Неделчев обаче това решение не е аргументирано. Той попита кмета Пламен Стоилов дали са водени разговори със съсобствениците, като Стоилов обясни, че решението не е свързано с учредяване на право на строеж, а е за прекратяване на съсобственост. Това са две различни процедури и затова не е говорено със съсобствениците, подчерта кметът. Той посочи, че комисията по общинска собственост е разгледала и двата варианта, като по-целесъобразно е прекратяването на съсобствеността и допълни, че се изпълява решение на комисията, в която са участвали и общински съветници. 
По този повод арх. Венцислав Илиев от Синята коалиция+ВМРО поиска да чуе мотивите на комисията. Той бе категоричен, че Общината безспорно има интерес там да има застроена площ. 
Николай Михайлов от БСП припомни, че преди е имало идея Общината да придобие няколко жилища, като също подкрепи Неделчев за отлагането на точката. 
В казуса се вижда предприемаческа инициатива. Правилното решение е да дадем възможност на инвеститорите да построят сградата, която са решили. Общината разполага с достатъчно терени и имоти, които могат да бъдат предложени на предприемачи чрез отстъпено право на строеж. Така общината ще придобие нови жилища и ще обнови фонда си, коментира Юлиян Гарелов от „Синята коалиция+ВМРО“. 
Червеният Пенчо Милков, който е бил член на комисията по общинска собственост, подчерта, че е против предложението, тъй като е безспорен интересът на Общината да получи готови имоти, които като пазарна стойност са по-високи от 110 000 лева. 
С това предложение ще се отървем от една дългогодишна собственост, която е петно в този район. По-добре е да вземем парите, вместо да продължим да гледаме терена в този вид, каза Бедрос Пехливанян от ГЕРБ. 
Зам.-кметът Димитър Наков пък обясни, че застрояването на този терен е ограничено като възможност, а освен това Общината е собственик на по-малко от 50% идеални части. Той подчерта, че почти няма примери за успешни случаи на публично-частно партньорство и дори в момента Общината води три дела срещу подобни инвеститори, взели добри общински терени, но незавършили обектите.
Този имот не за пръв път разгорещява в Общинския съвет. Преди години тогавашният съветник от „Северна лига“ Цветан Стефанов-Цецо Гербера поиска да го получи и избухна скандал, а сделката в крайна сметка пропадна. 
Сега обаче ими всички шансове за осъществяването й. След като предложението за отлагане не бе прието и след бурна дискусия точката бе приета с 24 „за“, 4 „против“ и 13 „въздържали се“.