Експерименти показват, че 9 от 10 деца се обръщат в грешната посока, когато пресичат улицата. Първо поглеждат надясно и реално виждат отдалечаващите се коли, вместо да се концентрират върху идващите отляво автомобили. Това заключение направи управителят на фирма „Дидаско“ Васил Паунов. Дружеството е разработило интерактивна платформа за обучение по безопасност на движение по пътищата, която беше представена по време на квалификационен курс за педагози в Русенския университет.
Виртуалната платформа „На улицата“ имитира реалната среда и под формата на игра наблюдава поведението на учениците. Това става възможно, след като децата застанат пред монитор и пред тях се показва реалната градска среда с улици, коли, пешеходни пътеки и светофари. Те избират откъде да минат, а системата отчита дали вървят през позволени места, дали се оглеждат в правилната посока, от която се очаква да дойде автомобил, спазват ли светлинната сигнализация, имат ли рисково поведение при пресичане. Всяко правилно действие носи точки, които формират крайна оценка. Платформата е разработена в 10 нива на трудност с версии за пешеходци и за велосипедисти. 
В обучението се включиха 110 преподаватели от Русенско, които обучават деца до 8 клас.
При откриването на курса зам.-ректорът проф. Велизара Пенчева припомни статистиката на ООН, според която всеки ден по света повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия, а десетки хиляди са ранени. В България всяка година над 1000 деца стават жертва на катастрофи.