Това е най-хубавата шоколадова торта, която съм слагала в устата си, казва американската царица на френската кухня Джулия Чайлд за шоколадовото богатство, носещо името на друга царица - Савската. Всъщност това е и една от първите торти, които тя се научава да приготвя във висшата кулинарна школа „Кордон бльо“ в Париж. А след това рецептата за нея включва в първата си книга „Изкуството на френската кухня“. И до днес тази рецепта се спазва от заклетите почитатели на шоколада и на гранд дамата на кулинарията.
Това, което Джулия Чайлд никъде на споменава, е как тази торта е получила името на една от най-известните владетелки, спомената и в Библията, и в Корана. Затова и съществуват няколко предположения. Едното от тях е, че в основата стои английската поговорка: Което е добро за кралица Виктория, е добро и за Савската царица. Можем само да предполагаме дали шоколадово-бадемовото съвършенство е било любимата торта на коронованата особа на Острова.
Затова пък за величието, богатството и мъдростта на самата Савска царица има легенди, и то не къде да е, а в Първа книга на царете и Втора книга на летописците, които са част от Библията. Загадъчната владетелка на страната Шаба/Шева, която се простирала на територията на днешен Йемен, била красива и носела царска мантия със седем блестящи звезди, прекланяла се пред слънцето и луната. Тя чула за голямата мъдрост на Соломон, цар на Израел, и отишла да му отдаде почит. Влязла в Йерусалим с огромен керван камили, отрупани със скъпоценни камъни, злато и ароматен тамян, невиждани не само дотогава, но и досега в Израел. Соломон я посрещнал и я попитал: „Защо дойде?“ А тя отговорила: „Чух, че ти си най-мъдрият човек на земята и бях любопитна да видя дали е така“. Царицата проверила Соломон с много умни гатанки, но той отговорил на всичките й въпроси и, според Библията, задоволил всичките й желания. Тя била силно впечатлена от мъдростта на Соломон и благословила неговия Бог, който приела и за свой. Така една от най-влиятелните жени на Библейската ера, основател на етиопската династия станала силен съюзник на цар Соломон.
Тази интелектуална среща на двама умни владетели, разбира се, ражда и легенди за сексуална връзка. Императорската фамилия на Етиопия например твърди, че произлиза от цар Соломон и Савската царица, наричана там Македа. В етиопската епична хроника Кебра Нагаст се разказва, че цар Соломон прелъстил царицата и им се родил син, който станал Менелик I, първият император на Етиопия.
Савската царица била прочута с това, че не напускала покоите си, без да бъде отрупана със злато и скъпоценни камъни. Черна, богата, ухаеща на благовонни масла. Казват, че тортата създава същото впечатление с богатството си от шоколад и деликатен бадемов аромат. И това всъщност е второто обяснение за това откъде идва името й. 
Впрочем в един от епизодите на кулинарната си тв поредица Джулия Чайлд организира кафе парти с шампанско в чест на... „Савската царица, каквато се оказа тази тъмна красота, направена от шоколад, бадеми, ром и масло!“. А един от най-важните й съвети е: „Тази изключително добра шоколадова торта трябва да се пече така, че центърът й да остава малко недопечен. Препечена, тортата губи своя специален кремообразен вкус“. Джулия Чайлд се слави със своето чувство за хумор, което често я спасява от непредвидени ситуации, а те се случват дори на такива перфекционисти като нея. Разказват, че веднъж тя с учудване гледала как шоколадовата й торта се разпада пред очите й. Това изглежда доста кофти, но дори и кралица изглежда като всеки друг, преди да си сложи короната, усмихнала се Джулия.
Така че и ако вашата Савска царица не стане от първия път, спомнете си за Джулия Чайлд, усмихнете се и пробвайте пак.

Савската царица

Необходими продукти:
115 г тъмен шоколад
2 с.л. ром или кафе
115 г масло
2/3 ч.ч. захар
3 жълтъка
3 белтъка
щипка сол
1 с.л. захар
1/3 ч.ч. смлени бадеми
1/4 ч.л. бадемов екстракт
3/4 ч.ч. пресято брашно
за ганаша:
30 г тъмен шоколад
1 с.л. ром или кафе
3 с.л. масло

Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Пригответе кръгла форма за торта с диаметър 20 см и дълбочина около 4 см. Намазнете формата и я поръсете с брашно.
Разтопете шоколада с 2 с.л. ром или кафе на водна баня. Разбийте маслото с 2/3 ч.ч. захар, докато получите светло жълта и пухкава кремообразна смес. Прибавете жълтъците и продължете да разбивате докато получите гладка еднородна смес.
Разбийте белтъците с щипката сол в отделна чиста купа, докато се образуват меки връхчета. Поръсете с 1 с.л. захар и доразбийте, докато получите твърд сняг.
С помощта на шпатула смесете разтопения шоколад и сместа с жълтъците, след това прибавете ситно смлените бадеми и бадемовия екстракт. Разбъркайте добре и прибавете 1/4 от разбитите на твърд сняг белтъци, разбърквайки внимателно (по този начин ще олекотите сместа и после по-лесно ще прибавите останалите белтъци). Прибавете 1/3 от оставащите белтъци, разбъркайте леко и прибавете, като отново пресявате 1/3 от брашното. Разбъркайте и бързо повторете процедурата, като редувате белтъци и брашно.
Изсипете тестото в приготвената форма, като заравните съвсем леко тестото към ръба й. Печете на средното ниво на фурната за около 25 минути. Тортата е готова, когато се е понадигнала и около центъра се е образувал ръб с дебелина около 6,5 - 8 см, който е напълно изпечен. Центърът трябва леко да „мърда“, когато разклатите формата и ако направите теста с клечката за зъби, тя трябва да излиза леко намазнена.
Оставете тортата да изстине във формата за около 10 минути. След това прокарайте внимателно остър нож около ръба на тортата и я извадете върху решетка, за да изстине напълно за около 2-3 часа.
След това покрийте с шоколадов ганаш и поръбете с филирани бадеми.
Бадемите се смилат в кухненския робот с 1/2 с.л. захар докато станат съвсем фини парченца.
Приготвяне на ганаша:
Разтопете шоколада и кафето на водна баня, докато получите много гладка смес. Махнете съда от водната баня и прибавете и разбийте с шоколадовата смес 1 с.л. масло. След като получите хомогенна смес, прибавете по същия начин - лъжица по лъжица - останалото масло. Прехвърлете отново на водна баня, но този път върху ледено студена вода като продължавате да разбивате, докато шоколадовият ганаш се изстуди напълно и се разлива съвсем гладко. След това го изсипете наведнъж върху тортата и загладете, ако е необходимо с шпатула. Декорирането с ганаш става само върху напълно изстинала торта.