21-годишният Николай Цачев да бъде вкаран в затвора, тъй като системно нарушава пробацията, на която е осъден. Това поискаха и от Пробационния съвет, и от прокуратурата. Причината - младежът с 6 присъди зад гърба си изобщо не се трогвал от наложеното му наказание и често се оправдавал за неявяването си за подписване и срещи с пробационен служител. Част от оправданията му били в сферата на трагикомичното като например обяснението му, че бил на рожден ден в Тръстеник и се напил, затова не сколасал да отиде да си изпълнява пробационната мярка. А общественополезният труд, който трябвало да полага, изобщо го отписал като свое задължение и не е работил дори 1 минута.
В други случаи посочвал, че баба му е починала, трябвало да присъства на отваряне на завещанието й, което било в София. Често се оправдавал, че бил на работа и затова не можел да се явява в службата. Трудови договори обаче така и не представял. А според адвоката му това било нормално - той няма образование и квалификация и хора като него често се наемат нелегално, като им се плаща на ръка. 
И така 19 пъти младежът си намирал оправдания да не отдели по няколко минути два пъти в седмицата.
Според прокуратурата обаче Николай никога не е имал намерението да си изпълнява присъдата. Нещо повече - той сполучливо е сключвал споразумения с Районната прокуратура за леки наказания с цел да не влезе в затвора. Особено ярко това си проличава от последното му дело, което приключва с 3 години пробация. Според обвинението тогава му е направен голям законов компромис. Който обаче явно младежът не оценява, а вместо това разиграва институциите. Доказателство за това е, че макар да знае, че отново има дело срещу него, той е забегнал. Въпреки това полицаи периодично са ангажирани да го търсят. Впрочем делото срещу него бе отложено, именно за да може Николай да бъде открит и да присъства на процеса. Най-вероятно обаче той е избягал зад граница при майка си в Йемен.
Адвокатът му обаче бе категоричен, че младежът заслужава още един шанс, тъй като вкарването му в затвора не е решение. Напротив - трябва да се търси начин Николай да се социализира и интегрира в обществото. За пример защитата посочи да му бъдат наложени други пробационни мерки като например включване в курсове за квалификация.
Впрочем това е третото осъждане на пробация, която младежът чува. Изпълнил е изцяло единствено първата - през 2009 година, когато е още непълнолетен. Следващите две е пренебрегнал и не е ходил редовно нито на беседи с инспектор, нито да се подписва, затова пробацията му е била заменена с лишаване от свобода. Осъждан е и условно, и ефективно, а прегрешенията му са предимно кражби. Последно е наказан за присвояване на смартфон за 280 лева. 
За безцеремонното си отношение към правосъдието и бягането от отговорност прокуратурата поиска Николай да изтърпи 3 години в затвора. Съдът обаче сметна, че младежът трябва да бъде вкаран зад решетките за 1 година 3 месеца и 12 дни - колкото е половината време от неизтърпяната му досега пробация. Дали обаче Николай изобщо ще бъде открит, за да си изтърпи наказанието, е отделен въпрос.