Лудо наддаване вдигна наемната цена на ученически бюфет в Училището за европейски езици 17 пъти, след като 8 фирми се конкурираха да продават закуски на учениците.
Началните 135 лева при 13 лева стъпка стигнаха до 2332 лева на месец. Невероятната сума е оферирана от класираната на първо място фирма „ЩЕР-07“ ЕООД. Веднага след нея е „Имаго Груп“ с 2319 лева.
Първата фирма е регистрирана в София с предмет на дейност строителство, ремонт и продажба на недвижими имоти, извършване на всякакви други, незабранени от закона дейности. Втората фирма е от Русе.      
Тя пък се занимава с информационни, консултантски и рекламни услуги, търговско представителство и посредничество, вътрешна и външна търговия както и с всяка търговска дейност, незабранена от закона. И двете компании изглеждат доста далеч от детските закуски и ученическото хранене.
Необичайно високата наемна цена би трябвало да радва училището и Общината, която организира търга, но в конкретния случай общинарите са озадачени и притеснени. Те подозират, че нереално високият наем е просто трик за проваляне на процедурата.
Веднъж това вече се е случвало, аргументира съмненията си общинският директор Нели Миткова.
На 8 май миналата година бил проведен търг за отдаване под наем на същия обект. Тогава „Груп Трейд 09“ ЕООД дала наемна цена 2135 лева, а „Сириус Делта - Колев, Илиев и сие“ СД - 2125 лева. Договор обаче не бил сключен. Класираната на първо място фирма отказала да го подпише, същото направило и дружеството на второ място. Тези две фирми са русенски и нямат никакви интереси в производството и търговията със закуски. 
На 4 ноември 2013 г. бил насрочен втори търг. Поради техническа грешка в решението на Общинския съвет  и жалба от туристическо дружество „Академик“, което държало лавка пред училището, процедурата обаче била отменена.
Наддаването в понеделник твърде много напомня на това през май миналата година, не зная как един толкова висок наем би бил избит от продажба на закуски, обръща внимание Нели Миткова. Тя подозира, че дори сега фирмата победител да подпише договор, високият наем твърде скоро ще я откаже.
Почти от 2 години въпросният бюфет в сутерена на школото не работи. Учениците обаче си купуват закуски от лавката на дружество „Академик“. Пом.-директорът на Европейското училище Дора Тончева също споделя опасенията на общинарите.
Това, което се случва, ощетява училището и учениците, ние не получаваме приход, а децата са принудени да пазаруват по-скъпо от единствения павилон, пояснява тя. И уточнява, че за училищната земя, върху която е сложен обектът на „Академик“, наемът е 203 лева на месец. Лавката обаче реално се стопанисвала от фурна „Па-Па“ на Кольо Пазарджиев, тъй като тя има договор с туристическото дружество на университета. Тончева казва още, че при първия търг търговци, които дошли на оглед за школския бюфет, коментирали, че Пазарджиев ще се опита да осуети търга, за да няма конкуренция.
Кольо Пазарджиев отрича да има нещо общо с това. Отбелязва обаче, че преди време е участвал на търг в Дойче шуле, където наддаването минало 900 лева. Спечелилият търга подписал договор, но след 2-3 месеца се отказал. Пазарджиев коментира, че за ученическите лавки не трябва цената да е определяща. Те трябва да се отдават след конкурс, както когато аз бях общински съветник, защото така се поставят условия, включително и за качеството на храната за децата, категоричен е той.
До месец трябва да стане ясно дали този път бюфетът на Европейските езици ще има наемател. Ако и сега процедурата се провали, ще търсим друг начин да осигурим нормално хранене на учениците, зарича се Нели Миткова.