Първо по рода си творческо състезание „Стих и щрих“ се проведе в СОУ „Възраждане“. Три екипа дарования от училището-домакин, от Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ и от СОУ „Христо Ботев“ съчиняваха кратки стихове, вдъхновявайки се от думи, музика и картини. Представителните поетични отбори на трите гимназии дадоха воля на творческите си пориви и лиричните си асоциации, като час и половина съчиняваха и рисуваха. 
Отдавна обмисляме тази идея и се радваме, че тя става реалност, каза преподавателката по български език и литература във „Възраждане“ Звезделина Братанова. Тя и колежката й Ратимира Йоцова бяха помислили за всички детайли, които да провокират вдъхновение у младите творци. В това число и за листите, на които учениците писаха своите стихотворения - цветът беше в тон с цвета на ризите в униформите: гимназистите от „Елиас Канети“ писаха на розова хартия, връстниците им от „Христо Ботев“ - на зелена, а домакините - на листи в „императорско лилаво“. 
Учениците съчиняваха лаконична поезия - краткостта беше едно от изискванията. Не можем да искаме от тях да пишат хайку или танка - тези японски поетични жанрове все пак имат абсолютно точни параметри, брой срички и железни закони, а ние няма как да поставяме такива сурови условия на учениците, коментира преподавателят по български език и литература в СОУ „Христо Ботев“ Иво Братанов. Важното е младите творци в импровизацията да не се увличат и да не пишат километрични поеми, казаха учителите. 
Състезанието протече в три тура, които се наричаха „Изящна словесност“, „Музикални кулиси“ и „Цветове на чувствата“. Грижата за оценяване на творбите имаше жури от преподаватели, негов председател беше директорът на СОУ „Възраждане“ Станислав Георгиев, който също преподава български и литература. В първия тур момичетата и момчетата трябваше да съчинят стих по опорни думи, във втория твориха, вдъхновявани от валса „Грамофон“ на Евгени Дога, а в третия приливът на образи и лирични внушения бе от произведения на изобразителното изкуство. Освен написването на стихотворение за суперкраткото време от няколко минути участниците трябваше да нарисуват и рисунка на листа, която да илюстрира по някакъв начин тяхната творба - така се изпълниха и двата замисъла в заглавието на поетичното състезание „Стих и щрих“. 
Това е един от начините да отглеждаме у нашите ученици усета към точната дума, вкуса към метафората, удоволствието от писането, а също и от четенето, убедени са преподавателите, които организираха първото по рода си поетично състезание. Интересно е това, което правим, такива творчески задачи са хубава провокация да напишем нещо различно от конкретен отговор на конкретен въпрос, каза Станислава Станева от гимназията по икономика и управление. Тя и нейните връстници видимо се чувстваха добре в творческа среда и се надяват подобни артистични работилници да се организират по-често.