С тържествена церемония, кратък водосвет и традиционното прерязване на трикольорна лента вчера официално бе открит обновеният бул. „Тутракан“. В присъствието на депутати и представители на местната власт еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу, вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова и кметовете на Русе и Гюргево Пламен Стоилов и Николае Барбу прерязаха лентата, а митрополит Наум и свещеници благословиха булеварда. 
Това е един от поредните хубави дни за Русе, тъй като един от най-големите инфраструктурни проекти е финализиран. При такива откривания на успешни проекти, реализирани с европейски средства, можем да оценим колко важно и полезно е това за регионалното развитие, каза кметът Стоилов. Той подчерта, че се гордее с този проект, тъй като той е най-големият в програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България през 2007-2013 г. Проектът е изпълнен съвместно с  община Гюргево и с изключителната подкрепа както на техническия секретариат, така и на управляващия орган. Много труден и тежък за изпъление проект в различните етапи, но в крайна сметка успяхме да се справим с предизвикателствата, заяви Стоилов. Булевардът подобрява транспортната свързаност между двата града и двете държави и драстично снижава риска за произшествия, жертви и инциденти предвид изключително високото качество, което представлява като транспортно съоръжение. 
Чрез изпълнението на проекта ще се зарадват не само русенци и гюргевчани, но и всички туристи, които посещават двете страни, каза кметът на Гюргево Николае Барбу и допълни, че пред двата града стоят много други проекти, които трябва да се финализират. 
Преди година също бях тук и мога да сравня това, което е сега, и това, което беше тогава. Можеше да спорим за какъв вид транспортно съоръжение става въпрос - пътно или водно, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че след като вече имаме едно готово чудесно съоръжение, е редно да си припомним, че има много начини и добри оправдания нещо да не се случи - или няма пари, или няма проект, или няма отчуждителна процедура, или готовност. Но бе категоричен, че има само един начин да се случи, и той е с упорство и със съвместна работа от всички. Мнозина могат да полагат асфалт или да леят бетон, но ние правим нещо повече, ние правим пътища между градовете, държавите, хората. Основна наша цел е не асфалтът, а хората, които се движат върху него, каза още Дончев. 
Еврокомисар Крецу подчерта, че пректът за трансгранично сътрудничество между Русе и Гюргево е модел на много високо ниво и всички други селища могат да се учат от него. Това сътрудничество помага на двата града да контактуват и да се асоциират с европейските изисквания и норми, каза тя.