Два моста са недостатъчни за потенциала на икономическите и всякакъв вид човешки връзки между България и Румъния. Мисля, че една реалистична, не бих казал свръхамбициозна програма, е да има поне още две мостови съоръжения. От гледна точка на финансирането и Дунавската стратегия, и стратегията „Европа 2020“ биха могли да се използват       
за пълно или частично финансиране на ново мостово съоръжение при Русе, като не бива да изключваме и плана „Юнкер“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев вчера. Той обясни, че трябва да бъдат разгледани и анализирани всички идеи за нови мостови съоръжения, да се направят икономически анализ и предпроектни проучвания на трафика, за да се прецени в каква последователност трябва да бъдат изградени. 
Еврокомисарят Корина Крецу посочи, че за следващия програмен период България би могла да се възползва от 7,6 млрд. евро, а като бъдещ проект, по който България и Румъния могат да засилят своето сътрудничество, тя определи проекта за подобряване на плаването по река Дунав. Крецу заяви още, че за периода 2014-2020 за траснгранично сътрудничество и проекти по него се предвиждат 250 млн. евро, а първият прием за набиране на проектни предложения вече е обявен. От българските и румънските власти зависи да заявят своя интерес с проектни предложения в рамките на този бюджет за следващите седем години, коментира тя. 
Стана ясно, че предстои да се изясни кога ще бъдат одобрени двете оперативни програми „Региони в растеж“ и „Околна среда“, като Дончев допълни, че е въпрос на седмици. Според него над 91-92% усвояване на евросредства за първия програмен период би било успех.  
Относно идеята за изместване на магистрала „Хемус“ към Русе, която се обсъжда от няколко месеца, вицепремиерът посочи, че има и друг вариант, при който да се изгради бърза вертикална връзка по Коридор 9 с магистрала „Хемус. Дончев допълни, че този вариант може да се окаже технически и икономически по-удобен.