Отпада задължението безработните да се подписват в бюрата по труда. Това става ясно от проектозакон на социалното министерство, който кабинетът ще гласува идната сряда. Ведомството на Ивайло Калфин предлага много нови текстове в Закона за насърчаване на заетостта. Отпада задължението безработните да ходят в бюрата по труда, само за да се подписват.
Регистрираните в Агенцията по заетостта хора без препитание в момента са малко над 350 хиляди. Всеки един от тях в момента е задължен да ходи в бюрото по труда на точно определена дата, само за да се подпише. Ако не успее да се яви на точната дата, регистрацията му на безработен изчезва, а с това и обезщетението за безработица. 
Занапред бюрото ще изготвя за всеки безработен индивидуален план, в който е записано на коя дата да се яви за подпис. Това трябва да се случва поне веднъж на два месеца.Отиване просто за подписване няма да има, идеята е да се проведе среща с трудовия посредник, за да се види има ли напредък, има ли работа за този човек, търсил ли е той такава самостоятелно.