Млекопроизводители от цяла България успяха да блокират за цели два часа Дунав мост в знак на протест срещу вноса на дотирано мляко от Европа. 200 човека окупираха изхода от митницата и кръговото, без да имат разрешение за това, но се оказа, че няма и кой да ги спре. Тримата полицаи, дошли да охраняват събитието, обявено като протестен митинг, се оказаха безсилни пред множеството. Те споделиха, че няма и кого да повикат на помощ, тъй като за това била необходима предварителна организация и подкрепления от други населени места. Оказа се, че един от най-важните трансевропейски коридори може да бъде блокиран лесно от стотина решителни или отчаяни човека. И органите на реда нямат никакъв ресурс да предотвратят такава акция. 
От 11 до 13 часа животновъдите не пуснаха никой през блокадата. Напразни бяха молбите от шофьор на автобус с деца и на такси от Варна, каращо италианец за полет от летището в Букурещ. „Да чака, знаем италианците какви субсидии вземат, не ни интересува“, се чу от протестиращите, които едва не свалиха от колата таксиджията и пътника му, след като те опитаха да си пробият път. 
Всъщност организатор на протеста формално беше местната организация на АБВ. Председателят на структурата Стелиян Стефанов обаче се оказа също толкова безсилен да въведе ред, колкото и полицията. Пред „Утро“ той дори съжали, че се е въвлякъл в такова начинание и се зарече да не го повтори никога повече. Млекопроизводителите категорично отрекоха всякакви връзки с политически сили. И изсипаха доста критики срещу правителството, част от което е и АБВ, организатор на събитието им. Самите животновъди обаче така и можаха да определят някой свой лидер, който да синтезира исканията им и да формулира някаква декларация до управляващите. Присъстващият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров отрече да е организатор на протеста. От тази роля се отрече и председателят на Контролния съвет на регионална асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк“, който призна, че е платил превоза на няколко автобуса фермери от Южна България, но поиска по 100 лева от журналистите, за да им даде интервю.
Безкрайно лошата организация на протеста попречи да се отличат действително разумните предложения, които могат да подобрят безспорно тежкото положение на родните млекопроизводители. Основната част от тях настояваха да се спре дъмпинговият внос от Унгария, Полша, Германия, който прави млякото им непродаваемо. Което няма как да стане, тъй като би влязло в противоречие с един от основните принципи на ЕС - за свободното движение на стоки. Бяха издигнати разумни предложения за промени в начина на субсидиране - не за животно, а за предадено мляко, за затягане на контрола в митниците, за проверки за картелно споразумение между изкупвателните предприятия. Защо една кофичка айрян от 400 грама струва 70 стотинки, а един литър мляко, от който се правят поне пет литра айрян, струва 40 стотинки, питаха фермерите. 
Допреди четири месеца изкупуваха млякото по 70 ст., сега цените паднаха на 42-43 ст., а себестойността е около 65 ст. От ЕС внасят мляко по 40 ст., затова трябва да продаваме на загуба, обобщи ситуацията Стефан Петров, производител от Кубрат. 
Основна причина за евтиния внос е ембаргото за износ в Русия, което доведе до огромен излишък на млечни продукти в Европа. Тази ситуация вероятно е временна и след няколко месеца ще се нормализира. Въпросът е дали българските млекопроизводители ще издържат дотогава.