Крадливата ромка Йорданка В., която за година и половина извърши десетки нагли кражби от офиси в центъра, но все се измъкваше от наказание, защото била невменяема, вече е за постоянно в следствения арест. В понеделник 19-годишното момиче е задържано с постановление на Районния прокурор Яна Илиева, която е наблюдаваща по делото. Във вторник състав на Районния съд остави ромката за постоянно в ареста. 
Прокурор Яна Илиева вчера потвърди информацията на „Утро“, получена от достоверен източник, и допълни, че Йорданка ще бъде конвоирана до затвора в Сливен, където ще изчака присъдата си за поредицата от кражби, ако задържането й не бъде отменено от Окръжния съд при обжалване в законния срок.
19-годишното момиче се развихри в града в края на 2013 година, когато бе на 17 години.            
Тя се вмъкваше по обедно време в офиси в центъра, докато служителите бяха в почивка, и вземаше портмонета от дамски и мъжки чанти. Йорданка харчеше веднага парите, а документите захвърляше където намери. По почерка на престъпленията полицията веднага откриваше крадлата в дома й. Парите липсваха, но тя казваше къде е хвърлила портмонетата и поне документите бяха връщани на окрадените. Опитите на криминалистите да я изправят на съд тогава удряха на камък, тъй като Йорданка беше непълнолетна. 
Миналата година циганката навърши 18 години и продължи с набезите си по офиси, лаборатории, лекарски кабинети и магазини все в центъра, но тогава прокуратурата се сблъска с друг казус - оказа се, че крадлата има психическа експертиза за невменяемост. В полицията веднага възникна въпросът как може за кражбите Йорданка да бъде напълно вменяема и да краде хитро портмонета, а за пред съда да е невменяема. Сред криминалистите са прокрадна идеята, че по-голям от нея циганин я кара да краде, после взема парите, дава й малко стотинки за хляб и на следващия ден я праща за нови подвизи. Този мъж обаче така и не бе открит.
В крайна сметка началникът на Първо РПУ Пламен Първанов, който успя да хване Йорданка след поредната кражба на чанта от Инспекцията по труда в началото на май, я прати за нова експертиза в Центъра за психично здраве. Докато специалистите се произнесат, Йорданка се специализира в кражби от домове, като с нейна съратничка проверяваха за незаключени врати по етажите в блокове и задигаха от коридорите на отворени апартаменти каквото намерят. Подвизите им обаче секнаха при поредното задържане на крадлата, а в това време и специалистите заключиха, че тя е вменяема. Така се стигна до нейното задържане, от което много служители в офиси и граждани ще си отдъхнат.