Създадени в последните години сортове пшеница и грозде жънат признание у нас и в чужбина и пазят старата слава на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“. Това стана ясно на вчерашната научна конференция, с която институтът отбеляза 110 г. от създаването си и 150 г. от началото на опитното дело у нас.
Екстремалните климатични условия в района на Русе - студена зима, ранно затопляне през пролетта и последващи засушавания със суховеи и високи температури, се оказват много благоприятни за селекционна работа, тъй като дават гаранции за добра адаптивност и стабилност във всички краища на страната. Много търсени се оказват те и в чужбина. С турски фирми са сключени лицензионни договори за признатия през 2009 г. сорт пшеница Венка 1 и Дунавия, утвърден през 2013 г. Венка 1 вече е регистриран в сортовата листа на Турция. И двата сорта са високопродуктивни и с отлични хлебопекарни качества. Средният добив от тях е 800 кг от декар.
Най-едрото българско грозде - разработеният чрез инбриндинг от професор Иван Тодоров сорт Велика, предизвиква истински фурор в Мароко. Зърното на Велика е дълго към 4 см, има средно тегло 14 грама и прилича на синя слива. В Северна Африка, където са засадени големи лозови масиви с него, периодът на вегетация е значително по-дълъг и зърната стават почти два пъти по-едри.
Велика и Сияна са най-търсените десертни сортове грозде, получени в института. На успех се радват и последните два, регистрирани през 2012 година - безсеменните Зорница и Тангра. 
В последните години усилено се работи и по създаването на устойчиви на студ и болести лози. Получени са първите кандидат сортове и селекционни форми, аналози на сортовете Каберне совиньон и Шардоне. По качество на виното те превъзхождат разпространените в страната винени сортове.