Д-р Огнян Игнатов е завършил Медицинския институт в Плевен през 1991 година. Две години след това работи като началник на селски здравен участък в Раданово, община Полски Тръмбеш. През 1994 година постъпва в отделение „Неврохирургия“ към тогавашната Окръжна болница-Русе, а след 5 години защитава специалност неврохирургия. 
От 13 май тази година д-р Игнатов е назначен за началник на отделение „Неврохирургия“ в МБАЛ-Русе, където работи вече 21 години.


- Д-р Игнатов, от година на година черепно-мозъчният травматизъм в Русе и региона се увеличава с бързи темпове. Колко такива случаи са минали през отделението за миналата година?
- През 2014 година в отделението са постъпили 140 пациенти с тежки черепно-мозъчни травми от катастрофи и битови инциденти. 80 от тях са оперирани успешно, а останалите са лекувани консервативно, защото не се е налагало да бъдат подлагани на операции. Макар че в общественото пространство постоянно се говори за нарастване на черепно-мозъчните травми и за тежки контузии на гръбначния стълб, в отделението се забелязва спад на приетите с такива травми в сравнение с 2013 година. Тогава при нас са постъпили 1464 пациенти, а за 2014-а те са 1381. За петте месеца на тази година приетите пациенти с контузии на главата или на гръбначния стълб са 670, което показва, че може би пак ще се доближим до бройката от предната година. 30 от тях са оперирани за тежки черепно-мозъчни травми, но за отбелязване е, че всички са лекувани в нашето отделение и не са транспортирани до университетски болници в страната.
- Колко вида мозъчни травми има и с какво се характеризират те?
- Най-леката степен на мозъчните травми е мозъчното сътресение. То се характеризира със загуба на съзнанието и промяна в неврологичния статус на пациента. Лечението при този вид травми трае 2-3 дни, в които се установява дали в мозъка няма да се натрупа кръв. 
Мозъчната контузия се характеризира с по-продължителна загуба на съзнание. Обикновено при нея има счупване на черепа и контузия на мозъка, която се лекува по-продължително време. Епидуралните и субдуралните хематоми, при които има голямо натрупване на кръв в мозъка, са състояния, които изискват спешни операции за изчистването им още в първите часове след травмата. Точно такива са 80-те пациенти, приети и незабавно оперирани през миналата година.
- Какви други травми лекувате в Неврохирургия?
- Другите травми са гръбначно-мозъчните. Често пъти при тях фрагмент от счупен прешлен влиза в гръбначния отвор и натиска гръбначния мозък или коренчетата. При това положение операцията е задължителна чрез винтова стабилизация, но досега ние не предприемахме този вид интервенции и пациентите бяха превеждани в университетските болници. Идеята ми занапред е в отделението по неврохирургия да правим тези операции посредством поставяне на плаки. Освен това много често тези травми са съчетани с черепно-мозъчни контузии, които не позволяват транспорт. Така, като се направи операция на главата, веднага може да се направи интервенция на гръбначния стълб и лечението да стане комплексно. Като начало ще разчитаме на консултант от друга болница.
Другите операции, които се правят в отделението, са на лумбални дискови хернии и на големи мозъчни тумори, които в по-голямата си част са злокачествени. За целта разполагаме с операционен микроскоп, много добър скенер и ядрено-магнитен резонанс, който е най- съвършеното изследване за образна диагностика на нервната система. Тази техника ни дава възможност да спасяваме болни с тежки черепно-мозъчни травми, което преди години бе немислимо.
- Преди 10 дни обявихте на пресконференция, че смятате да започнете съвместна работа с клиниката по неврохирургия към Медицинския университет в Плевен. До какво ще доведе това сътрудничество?
- Осъществяването на връзката с плевенския университет ще доведе до по-качествено обслужване на болните. Така, когато имаме трудно разрешими случаи, ще можем да получим навременна консултация от специалистите в клиниката, а когато се наложи, операцията ще се извършва съвместно с тях в нашата болница, без болният да бъде транспортиран до Плевен.
- Достатъчен ли е персоналът в отделението?
- Да. В отделението работим двама лекари с призната специалност по неврохирургия и един колега, който сега специализира. Медицинските сестри са 7 плюс една старша сестра, има и пет санитарки. Така че персоналът е напълно достатъчен и всички изписани пациенти са доволни от обслужването.
Тук обаче искам да кажа нещо много важно за черепно-мозъчните операции. Когато в болницата пристигне пациент с тежка контузия на главата, която е довела до голям хематом, той трябва да бъде опериран по най-бързия начин. Това може да стане с бързото диагностициране на травмата и незабавното му приготвяне за операция. В този случай идеята на директора на МБАЛ д-р Иван Стоянов за реформа в Спешно приемно отделение ще спомогне това да става още по-бързо и по този начин хематомът ще бъде изчистен навреме и шансовете на болния да оживее, и то без трайни последици, се увеличават.