Представители на Върховния комисариат по бежанците към ООН /ВКБООН/ са били на проверка в русенския арест, научи „Утро“. Освен това те са провели и две срещи с окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев и районния прокурор Яна Илиева.
Повод за посещенията са били въпросите около задълбочаващия се проблем с нелегалните имигранти, които са засичани да пресичат границата незаконно и затова попадат в ареста. На срещата в Съдебната палата на 22 май са присъствали консултантът към Бюрото за Европа на ВКБООН Дънкан Брийн, експертът по връзки с обществеността Борис Чеширков и асистентът по закрилата към ВКБООН Владимир Панов. На повторната работна среща на 4 юни е присъствал международният съветник по закрилата към ВКБООН Шубаш Уости, старши асистентът по закрилата Стойчо Китаев, представител на бежанско-миграционната служба на БЧК и представител на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти за Български Хелзинкски комитет.
При посещението си в помещенията на русенския следствен арест представителите на ВКБООН са провели лични срещи със задържани бежанци. Изтъкната е била помощта на структурите на БЧК, Каритас и неправителствения сектор при разследването на делата с нелегални имигранти.
Предстои да бъде изготвен доклад като резултат на проведените срещи и да се разберат официалните впечатления от ситуацията в Русе. По време на посещенията делегацията не е отправяла забележки и е изразила задоволство както от помещенията в ареста, така и от доброто сътрудничество между окръжната и районната прокуратура. 
Както „Утро“ писа, 12 от помещенията в ареста бяха ремонтирани, а задържаните са с постоянен достъп до тоалетна. Засега от прокуратурата заявяват, че се справят с потока от бежанци и им осигуряват задоволителни условия в килиите.