Какво гласи анализът на трите ритона от сребърното Боровско съкровище, направен по време на престоя на артефактите в Лувъра, ще стане ясно до дни. Както „Утро“ писа, Историческият музей в Русе е подписал споразумение с Лувъра за анализа, разходите за който се поемат от прочутия парижки музей. Върху анализа работи екип на Центъра за проучвания и реставрация на френските музеи под ръководството на Доминик Робсис заедно с Кристоф Мулера от музея Бранли. Изследването включва цялостна рентгенова радиография, анализ чрез PIXE метод, 3D Hirox, стереоскопичен микроскоп лупа, както и анализ на състава.
Резултатите ще бъдат представени на международен колоквиум „Одриската аристокрация: знаци и места на властта в Тракия (V-III в.пр.Хр.)“, който ще се проведе под ръководството на Александър Баралис и Негин Матийо в Париж на 12 и 13 юни. Данните ще бъдат публикувани в сборник от публикации и документи от колоквиума.
Резултатите ще бъдат представени пред русенци през есента от доц.д-р Тотко Стоянов, който ще гостува по покана на Историческия музей.