Присъда от половин година условно с 3 години и половина изпитателен срок чу вчера от Русенския окръжен съд обвиненият в иманярство Диян И. Мъжът докрай оспори вината си и обясни, че пътят му се пресякъл с незаконните археологически разкопки съвсем случайно - докато отивал на сеанс с ясновидец в Две могили. Тричленен съдебен състав обаче зачеркна тази версия като неправдоподобна, но решението може да се обжалва.
 39-годишният мъж бе засечен от полицаи с още четирима на 19 януари тази година да копаят за златно имане от турско време между Широково и Чилнов. Месец по-късно 52-годишният Пламен В., 28-годишният Петко П., 34-годишният Георги Г. и 59-годишният Боян М. направиха самопризнания, че са вършили незаконни археологически разкопки, оборудвани с металотърсач, алпийски въжета, кирки, кофи и други технически средства в съучастие с Диян. Така набързо те се сдобиха с присъди от по половин година условно с 3 години и половина изпитателен срок. Диян обаче не се призна за виновен и твърди, че е гледал отстрани копаенето от чисто любопитство. По някое време обаче се сепнал, че върши нередни неща и хукнал да бяга. Докато чувал страшното виене на чакали през непрогледната зимна нощ, стигнал до Русе на автостоп. Затова и не бил хванат на място от полицаите, а издирен ден-два по-късно. Според прокуратурата обаче Диян е избягал, когато е видял наближаващата патрулка и е опитал да прикрие участието си в престъпната дейност. Обвинението твърди, че мъжът е участвал активно в търсенето и не е стоял само да наблюдава. А впоследствие дори е накарал четиримата му колеги „археолози“ да променят показанията си в негова полза и да кажат, че само е стоял да гледа отстрани какво правят те.
Делото срещу Диян впрочем започна вчера за втори път от нулата, тъй като миналата седмица адвокатът му бе отстранен заради противоречива защита. Веднъж юристът казал, че клиентът му е виновен, а после пледира за оправдателна присъда. Набързо обаче Диян си нае нов адвокат и благодарение на съкратеното съдебно следствие свидетелите и вещите лица не бяха разпитвани и делото приключи за ден на първа инстанция.